Smakosze.pl

Canva/czarny_bez

Rodzina cały czas prosi mnie o ucierane ciasto ze śliwkami. Korzystam z przepisu mojej babci

16 Września 2023

Autor tekstu:

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Początek jesieni to dobry moment, by przygotować ucierane ciasto ze śliwkami. Teraz te lubiane owoce smakują najlepiej. Polecam przepis na wyjątkowy wypiek ze śliwkami, który zawsze się udaje. Recepturę dostałam od mojej babci.

Śliwki, czyli pyszne i zdrowe

Sezon na śliwki trwa do końca października. Warto skorzystać z niego i cieszyć się smakiem tych smacznych i zdrowych owoców. Pamiętajmy, że śliwki są prawdziwą bombą witaminową i dostarczają nam cennego błonnika. Ich jedzenie doskonale wpływa na nasz układ trawienny i kostny. 

Śliwki są jednymi z najbardziej lubianych owoców sezonowych w Polsce. Ja wykorzystuję je do zrobienia pysznego ciasta ucieranego. Przepis dostałam od babci. Moja rodzina cały czas prosi mnie o ucierane ciasto ze śliwkami.

śliwki
Canva/tiburi
kotlety mielone

Te kotlety są lepsze niż schabowe i mielone razem wzięte. Nawet teściowa poprosiła mnie o przepis

CZYTAJ DALEJ

Jak zrobić ucierane ciasto ze śliwkami?

Składniki:

  • 5 jajek
  • 3 szklanki mąki
  • szklanka cukru
  • cukier waniliowy
  • łyżeczka skórki z cytryny
  • ¾ szklanki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ kg śliwek węgierek
  • masło, cukier, mąka do kruszonki

Jajka z cukrem ucieramy przy pomocy miksera, dodajemy olej i miksujemy. Następnie dodajemy pozostałe składniki i miksujemy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto. Śliwki wydrążamy i układamy na cieście czubkami do dołu. 

Robimy kruszonkę z mąki, cukru i masła i posypujemy ją po wierzchu ciasta. Piekarnik nastawiamy na 170 stopni i ciasto pieczemy 45 minut. Gdy ciasto ostygnie posypujemy je cukrem pudrem.

Ucierane ciasto ze śliwkami, czyli pyszny deser

Ucierane ciasto ze śliwkami jest bardzo puszyste i delikatne. Smakuj wyśmienicie i szybko znika. Dokładki są tu koniecznością. To ciasto lubią nie tylko dzieci, ale też przepadają za nim dorośli. 

To ciasto można też zrobić z innymi owocami sezonowymi. Pasują do niego maliny i truskawki. Takie ucierane ciasto z owocami zawsze będzie mile widzianym deserem. Domownicy zjedzą go w mig. Pisaliśmy o knedlach ze śliwkami od Tomasza Strzelczyka. Podawaliśmy też przepis na śliwki w occie od siostry Anastazji. 

ciasto
Canva/czarny_bez

Źródło: doradcasmaku.pl

Gulasz od Makłowicza

Kupił gotowy gulasz od Makłowicza. Skosztował kęs i powiedział tylko jedno

CZYTAJ DALEJ
placki z kalarepy

Żadne ziemniaki, żadna cukinia. Najlepsze placki robię z niemal zapomnianego warzywa

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

We wrześniu zaczynam robić przetwory z tych owoców. Dzięki nim cholesterol od razu leci w dół
Czytaj więcej >

Przepisy

Ten obiad przyrządzam, gdy brak mi pomysłów i czasu. Robi się praktycznie sam, a składniki kosztują grosze
Czytaj więcej >

Przepisy

Zalewam banany skondensowanym mlekiem i miksuję z dodatkami. Dzieciaki co chwila domagają się tego deseru
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie znam lepszej zupy na odchudzanie. Jem smacznie i do syta, a kilogramy lecą w dół
Czytaj więcej >

Przepisy

Nacieram mięso przyprawami i wstawiam do piekarnika. Zyskuję pyszną wędlinę, ta kupna może się schować
Czytaj więcej >

Przepisy

Odkąd poznałam ten przepis, nie robię już zwykłych schabowych. Kotlety słoneczne biją je na głowę
Czytaj więcej >
Katarzyna Rachańska-Płaczek

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Już nie gotuję wody na herbatę. Teściowa zdradziła mi lepszy sposób, od razu poczujesz różnicę
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Natnij kapustę w ten sposób i wypchaj mięsem mielonym. Taki obiad bije na głowę nawet gołąbki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż śliwki na patelni, dodaj orzechy i zalej wszystko ciastem. Ten jesienny deser zrobisz w 15 minut
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z tą zupą zrzuciłam już 4 kg. Możesz ją jeść codziennie i chudnąć, smak powala na łopatki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To mój ulubiony sposób na ziemniaki. Żałuję, że wcześniej nie pomyślałam o tym dodatku
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję ryż i mieszam z marchewką. Gdy zrobiłam ten obiad po raz pierwszy, mąż prosił o dwie dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Już nie gotuję wody na herbatę. Teściowa zdradziła mi lepszy sposób, od razu poczujesz różnicę
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Natnij kapustę w ten sposób i wypchaj mięsem mielonym. Taki obiad bije na głowę nawet gołąbki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż śliwki na patelni, dodaj orzechy i zalej wszystko ciastem. Ten jesienny deser zrobisz w 15 minut
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z tą zupą zrzuciłam już 4 kg. Możesz ją jeść codziennie i chudnąć, smak powala na łopatki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To mój ulubiony sposób na ziemniaki. Żałuję, że wcześniej nie pomyślałam o tym dodatku
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję ryż i mieszam z marchewką. Gdy zrobiłam ten obiad po raz pierwszy, mąż prosił o dwie dokładki
Czytaj więcej >