Smakosze.pl

YouTube/@panimsalatkiisurowki

Dostałam ten przepis na surówkę od zaprzyjaźnionego szefa kuchni. Smakuje jak z dobrej chińskiej restauracji

16 Września 2023

Autor tekstu:

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Czy lubicie surówkę z białej kapusty, którą często można zjeść w chińskiej restauracji? Ja ją uwielbiam, jednak nigdy nie wychodziła mi tak smaczna, gdy robiłam ją w domu. Odkąd zaprzyjaźniony szef kuchni dał mi przepis na tę surówkę, to często ją robię. Smakuje jak z dobrej chińskiej restauracji.

Biała kapusta, czyli smak i zdrowie

Biała kapusta to niezła bomba witaminowa. Warto wiedzieć, że jej jedzenie sprzyja usuwaniu toksyn z organizmu. To popularne warzywo wspomaga też koncentrację i pozytywnie wpływa na pracę wątroby, nerek i woreczka żółciowego. Lubię białą kapustę za jej dobroczynne właściwości dla zdrowia, ale też za smak. 

Szczególnie smakuje mi surówka z białej kapusty, którą można zamówić w chińskich restauracjach. Niestety w domu ta surówka mi nie wychodziła. Jednak dostałam przepis od znajomego kucharza i w końcu uzyskałam ten wyjątkowy smak. Polecam przepis na surówkę z białej kapusty.

sałatka
Canva/pixelshot
grzyby

W polskich lasach pojawił się nowy grzyb. Tłumy już oszalały na jego punkcie

CZYTAJ DALEJ

Jak zrobić surówkę z białej kapusty?

Składniki:

  • 500 g białej kapusty
  • cebula
  • marchewka
  • papryka
  • ¼ szklanki wody
  • łyżka cukru
  • 3 łyżki octu jabłkowego
  • ½ łyżeczki soli
  • 4 łyżki oliwy z oliwek

Kapustę ścieramy na tarce i cebulę kroimy w piórka. Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Warzywa przekładamy do miski. Paprykę kroimy w cienkie paseczki i dodajemy do pozostałych warzyw w misce.

Teraz przygotowujemy zalewę. Szklankę wody wlewamy do garnka, dodajmy cukier, ocet jabłkowy, sól i olej. Wszystko zagotowuję i odstawiam do wystygnięcia. Zalewam surówkę i mieszam.

Surówka z białej kapusty, czyli jak z chińskiej restauracji

Surówkę wstawiam na kilka godzin do lodówki. To sprawi, że smak surówki się przegryzie, a kapusta zmięknie. Po tym czasie surówkę z białej kapusty możemy podać do obiadu. Pasuje ona do dań mięsnych, ale będzie smakować nawet z kanapkami.

Tajemnicą wyjątkowego smaku surówki jest zalewa, którą przygotowujemy z octu jabłkowego. Ona nadaje tej surówce smaku, który kojarzy się chińską restauracją. Warto przyrządzić tę surówkę, bo jest pyszna, bardzo zdrowa i smakuje rodzinie. Pisaliśmy o pysznej surówce z dyni i cukinii. Radziliśmy, jak zrobić surówkę z kapusty pekińskiej.  

surówka z kapusty
YouTube/@panimsalatkiisurowki

Źródło: YouTube/@panimsalatkiisurowki

kotlety mielone

Te kotlety są lepsze niż schabowe i mielone razem wzięte. Nawet teściowa poprosiła mnie o przepis

CZYTAJ DALEJ
Gulasz od Makłowicza

Kupił gotowy gulasz od Makłowicza. Skosztował kęs i powiedział tylko jedno

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

We wrześniu zaczynam robić przetwory z tych owoców. Dzięki nim cholesterol od razu leci w dół
Czytaj więcej >

Przepisy

Ten obiad przyrządzam, gdy brak mi pomysłów i czasu. Robi się praktycznie sam, a składniki kosztują grosze
Czytaj więcej >

Przepisy

Zalewam banany skondensowanym mlekiem i miksuję z dodatkami. Dzieciaki co chwila domagają się tego deseru
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie znam lepszej zupy na odchudzanie. Jem smacznie i do syta, a kilogramy lecą w dół
Czytaj więcej >

Przepisy

Nacieram mięso przyprawami i wstawiam do piekarnika. Zyskuję pyszną wędlinę, ta kupna może się schować
Czytaj więcej >

Przepisy

Odkąd poznałam ten przepis, nie robię już zwykłych schabowych. Kotlety słoneczne biją je na głowę
Czytaj więcej >
Katarzyna Rachańska-Płaczek

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Już nie gotuję wody na herbatę. Teściowa zdradziła mi lepszy sposób, od razu poczujesz różnicę
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Natnij kapustę w ten sposób i wypchaj mięsem mielonym. Taki obiad bije na głowę nawet gołąbki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż śliwki na patelni, dodaj orzechy i zalej wszystko ciastem. Ten jesienny deser zrobisz w 15 minut
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z tą zupą zrzuciłam już 4 kg. Możesz ją jeść codziennie i chudnąć, smak powala na łopatki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To mój ulubiony sposób na ziemniaki. Żałuję, że wcześniej nie pomyślałam o tym dodatku
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję ryż i mieszam z marchewką. Gdy zrobiłam ten obiad po raz pierwszy, mąż prosił o dwie dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Już nie gotuję wody na herbatę. Teściowa zdradziła mi lepszy sposób, od razu poczujesz różnicę
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Natnij kapustę w ten sposób i wypchaj mięsem mielonym. Taki obiad bije na głowę nawet gołąbki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż śliwki na patelni, dodaj orzechy i zalej wszystko ciastem. Ten jesienny deser zrobisz w 15 minut
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z tą zupą zrzuciłam już 4 kg. Możesz ją jeść codziennie i chudnąć, smak powala na łopatki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To mój ulubiony sposób na ziemniaki. Żałuję, że wcześniej nie pomyślałam o tym dodatku
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję ryż i mieszam z marchewką. Gdy zrobiłam ten obiad po raz pierwszy, mąż prosił o dwie dokładki
Czytaj więcej >