Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Dostałam ten przepis na surówkę od zaprzyjaźnionego szefa kuchni. Smakuje jak z dobrej chińskiej restauracji
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 16.09.2023 20:27

Dostałam ten przepis na surówkę od zaprzyjaźnionego szefa kuchni. Smakuje jak z dobrej chińskiej restauracji

surówka z białej kapusty
YouTube/@panimsalatkiisurowki

Czy lubicie surówkę z białej kapusty, którą często można zjeść w chińskiej restauracji? Ja ją uwielbiam, jednak nigdy nie wychodziła mi tak smaczna, gdy robiłam ją w domu. Odkąd zaprzyjaźniony szef kuchni dał mi przepis na tę surówkę, to często ją robię. Smakuje jak z dobrej chińskiej restauracji.

Biała kapusta, czyli smak i zdrowie

Biała kapusta to niezła bomba witaminowa. Warto wiedzieć, że jej jedzenie sprzyja usuwaniu toksyn z organizmu. To popularne warzywo wspomaga też koncentrację i pozytywnie wpływa na pracę wątroby, nerek i woreczka żółciowego. Lubię białą kapustę za jej dobroczynne właściwości dla zdrowia, ale też za smak. 

Szczególnie smakuje mi surówka z białej kapusty, którą można zamówić w chińskich restauracjach. Niestety w domu ta surówka mi nie wychodziła. Jednak dostałam przepis od znajomego kucharza i w końcu uzyskałam ten wyjątkowy smak. Polecam przepis na surówkę z białej kapusty.

sałatka
Canva/pixelshot
W polskich lasach pojawił się nowy grzyb. Tłumy już oszalały na jego punkcie

Jak zrobić surówkę z białej kapusty?

Składniki:

  • 500 g białej kapusty
  • cebula
  • marchewka
  • papryka
  • ¼ szklanki wody
  • łyżka cukru
  • 3 łyżki octu jabłkowego
  • ½ łyżeczki soli
  • 4 łyżki oliwy z oliwek

Kapustę ścieramy na tarce i cebulę kroimy w piórka. Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Warzywa przekładamy do miski. Paprykę kroimy w cienkie paseczki i dodajemy do pozostałych warzyw w misce.

Teraz przygotowujemy zalewę. Szklankę wody wlewamy do garnka, dodajmy cukier, ocet jabłkowy, sól i olej. Wszystko zagotowuję i odstawiam do wystygnięcia. Zalewam surówkę i mieszam.

Surówka z białej kapusty, czyli jak z chińskiej restauracji

Surówkę wstawiam na kilka godzin do lodówki. To sprawi, że smak surówki się przegryzie, a kapusta zmięknie. Po tym czasie surówkę z białej kapusty możemy podać do obiadu. Pasuje ona do dań mięsnych, ale będzie smakować nawet z kanapkami.

Tajemnicą wyjątkowego smaku surówki jest zalewa, którą przygotowujemy z octu jabłkowego. Ona nadaje tej surówce smaku, który kojarzy się chińską restauracją. Warto przyrządzić tę surówkę, bo jest pyszna, bardzo zdrowa i smakuje rodzinie. Pisaliśmy o pysznej surówce z dyni i cukinii. Radziliśmy, jak zrobić surówkę z kapusty pekińskiej. 

surówka z kapusty
YouTube/@panimsalatkiisurowki

Źródło: YouTube/@panimsalatkiisurowki