Dostałam ten przepis na surówkę od zaprzyjaźnionego szefa kuchni. Smakuje jak z dobrej chińskiej restauracji
Czy lubicie surówkę z białej kapusty, którą często można zjeść w chińskiej restauracji? Ja ją uwielbiam, jednak nigdy nie wychodziła mi tak smaczna, gdy robiłam ją w domu. Odkąd zaprzyjaźniony szef kuchni dał mi przepis na tę surówkę, to często ją robię. Smakuje jak z dobrej chińskiej restauracji.
Biała kapusta, czyli smak i zdrowie
Biała kapusta to niezła bomba witaminowa. Warto wiedzieć, że jej jedzenie sprzyja usuwaniu toksyn z organizmu. To popularne warzywo wspomaga też koncentrację i pozytywnie wpływa na pracę wątroby, nerek i woreczka żółciowego. Lubię białą kapustę za jej dobroczynne właściwości dla zdrowia, ale też za smak.
Szczególnie smakuje mi surówka z białej kapusty, którą można zamówić w chińskich restauracjach. Niestety w domu ta surówka mi nie wychodziła. Jednak dostałam przepis od znajomego kucharza i w końcu uzyskałam ten wyjątkowy smak. Polecam przepis na surówkę z białej kapusty.
W polskich lasach pojawił się nowy grzyb. Tłumy już oszalały na jego punkcieJak zrobić surówkę z białej kapusty?
Składniki:
- 500 g białej kapusty
- cebula
- marchewka
- papryka
- ¼ szklanki wody
- łyżka cukru
- 3 łyżki octu jabłkowego
- ½ łyżeczki soli
- 4 łyżki oliwy z oliwek
Kapustę ścieramy na tarce i cebulę kroimy w piórka. Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Warzywa przekładamy do miski. Paprykę kroimy w cienkie paseczki i dodajemy do pozostałych warzyw w misce.
Teraz przygotowujemy zalewę. Szklankę wody wlewamy do garnka, dodajmy cukier, ocet jabłkowy, sól i olej. Wszystko zagotowuję i odstawiam do wystygnięcia. Zalewam surówkę i mieszam.
Surówka z białej kapusty, czyli jak z chińskiej restauracji
Surówkę wstawiam na kilka godzin do lodówki. To sprawi, że smak surówki się przegryzie, a kapusta zmięknie. Po tym czasie surówkę z białej kapusty możemy podać do obiadu. Pasuje ona do dań mięsnych, ale będzie smakować nawet z kanapkami.
Tajemnicą wyjątkowego smaku surówki jest zalewa, którą przygotowujemy z octu jabłkowego. Ona nadaje tej surówce smaku, który kojarzy się chińską restauracją. Warto przyrządzić tę surówkę, bo jest pyszna, bardzo zdrowa i smakuje rodzinie. Pisaliśmy o pysznej surówce z dyni i cukinii. Radziliśmy, jak zrobić surówkę z kapusty pekińskiej.
Źródło: YouTube/@panimsalatkiisurowki