Wszyscy źle grillowaliśmy kiełbasę. Kucharz zdradził, jak to robią mistrzowie
Czy nacinasz kiełbasę przed położeniem na grilla? Jeśli tak, to popełniasz fatalny błąd. Prawdę o tej praktyce zdradził pewien kucharz. Poinstruował też, jak najlepiej grillować kiełbasę.
Kiełbasa z grilla tylko bez nacięć
Grillowanie kiełbasy to nasz sport narodowy. Gdy tylko pogoda pozwala, na terenie całego kraju płoną ruszty. Az trudno uwierzyć, że tyle osób popełnia podstawowy błąd kładąc kiełbasę nad żarem. Nacinanie jej sprawia, że po ugrillowaniu smakuje znacznie gorzej.
Kucharz z kanału Home Food Kryger powiedział, co myśli o takim działaniu. Przestawił też właściwą metodę. Pod koniec krótkiego filmiku na jego talerzu widniała soczysta i apetyczna kiełbasa z grilla. Jeśli chcesz taką samą, koniecznie skorzystaj w jego wskazówek.
Kucharz zdradził sekret idealnej kiełbasy z grilla
Kiełbasa z grilla jest popularnym daniem nie tylko w Polsce, ale na całym świecie . W każdym jego zakątku praktykuje się różne sposoby przyrządzania tego przysmaku . Kucharz stwierdził jednak, że nacinanie kiełbasy jest błędem, niezależnie od tego, gdzie się znajdujemy . Dał na to bardzo przekonujące argumenty .
Wszyscy mniej więcej wiemy, z czego składa się kiełbasa . W jej wnętrzu kryje się mięso oraz dodatki smakowe. Nie może w niej zabraknąć także odpowiedniej porcji tłuszczyku, dla smaku . Co się stanie z tym bogactwem, jeśli przed grillowaniem natniemy kiełbasę ?
Pod wpływem ciepła tłuszcz i smak kiełbasy wypłynie na zewnątrz . W efekcie na nasz talerz trafi kawałek suchy i częściowo pozbawiony smaku . Wszystkie atuty kiełbasy powinny pozostać przecież w jej wnętrzu. Dlatego właśnie unikajmy jej nacinania .
Jak odpowiednio grillować kiełbasę?
Kucharz z kanału internetowego przeprowadził prezentacje na żywo . Rozgrzał grilla, i położył na nim 2 kawałki przysmaku . Po pewnym czasie zdjął kiełbasę z rusztu i przeniósł ją na talerz. Przyznać trzeba, że prezentowała się wyjątkowo okazale .
Dokładny czas grillowania kiełbasy zależy od kilku czynników . Przede wszystkim ważna jest grubość samego wyrobu . Poza tym znaczenie ma także stopień rozgrzania grilla . Przyjmuje się jednak, że średnio ta czynność powinna zająć 10-15 minut na umiarkowanym ogniu .
Przy grillowaniu nienaciętej kiełbasy trzeba pamiętać o jednej rzeczy . Rozgrzany w jej wnętrzu tłuszcz może gwałtownie prysnąć . Należy zachować uwagę przy przekładaniu mięsa, oraz jego przekrojeniu , aby się nie poparzyć. A Wy do tej pory nacinaliście kiełbasę ? Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, że ten składnik marynaty do karkówki jest niedopuszczalny . Takiego mięsa na grilla lepiej nie kłaść .
Źródło: YouTube @homefoodkryger