Niemal wszyscy źle marynują karkówkę. Winny jest 1 produkt, najlepiej go unikać
Sezon grillowy nabiera rozpędu, a wraz z nim zaczyna się marynowanie różnych smakołyków, które potem trafią na ruszt. Jednak marynowanie karkówki może przysporzyć problemów. Przez dodanie 1 składniku do marynaty, mięso będzie się palić. Koniecznie unikaj tego produktu podczas marynowania karkówki.
Marynowanie karkówki, czyli sposób na soczyste mięso
Karkówka należy do jednych z najczęściej wybieranych mięs podczas grillowania. Ciepłe dni sprzyjają biesiadom przy grillu. Warto przygotować marynowaną karkówkę, która będzie pyszna i soczysta. Takie zadanie ma właśnie marynata. Nada ona mięsu wyrazisty smak i aromat.
Marynaty mają chronić mięso przed twardnieniem i utratą soków podczas grillowania. Dlatego sporządzenie idealnej marynaty staje się koniecznością. Niestety często zdarza się, że jeden składnik psuje cały efekt. Mięso pali się, a tego przecież nie chcemy. Z jakiego składnika mamy zrezygnować podczas marynowania?
Zapomnij o zwiędniętych liściach. Kucharz pokazał, jak przedłużyć świeżość sałatyMarynujesz karkówkę? Zapomnij o oleju!
Podczas marynowania nie używaj oleju. Olej, który będzie kapał z rusztu, spowoduje palenie się, a mięso będzie czarne, okopcone i do niczego nie będzie się nadawać. Olej to najgorsze, co możesz dodać do marynaty.
Dlatego mięso należy marynować na sucho. Ewentualnie możemy użyć octu lub soku. Doskonały będzie też sos sojowy. Różnica w przygotowaniu mięsa jest ogromna. Marynata z olejem doprowadzi do spalenia karkówki, natomiast sposób na sucho lub sosem sojowym- da fantastyczny efekt. Mięso będzie soczyste i chrupkie.
Sposoby na pyszne mięso
Bardzo popularna jest marynata miodowo-musztardowa. Sprawi, że mięso będzie delikatnie słodkie i bardzo kruche. Warto do marynowania wykorzystać też czosnek oraz takie przyprawy jak: kolendra i bazylię. Dobrym pomysłem jest też marynata piwna. Tu przyda się oczywiście piwo, ale też czosnek, liść laurowy i ziele angielskie.
Mięso powinno spędzić trochę czasu w marynacie. Minimum to godzina, a ideałem byłoby marynowanie mięsa przez 12 godzin. Pisaliśmy o marynacie na karkówkę. Podawaliśmy też pyszny sposób na karkówkę.
Źródło: YouTube/@kochamgotowac