Smakosze.pl Przepisy Wydrąż kapustę i wypełnij mięsem mielonym. Ten obiad bije na głowę nawet gołąbki, koniec z zawijaniem
YouTube/@cookrate.polska

Wydrąż kapustę i wypełnij mięsem mielonym. Ten obiad bije na głowę nawet gołąbki, koniec z zawijaniem

5 października 2023

Czy są tu smakosze kapusty? To warzywo najlepiej smakuje jesienią i zima. Możemy z niego przygotować smaczny obiad z mięsem mielonym. Wystarczy wydrążyć kapustę, a potem wypełnić ją mięsem mielonym. Ten obiad jest prawdziwym jesiennym rarytasem. Polecam przepis na kapustę z mięsem mielonym.

Kapusta, czyli jedz ją na zdrowie

Zwykle z kapusty robimy gołąbki i dodajemy ją do surówek. Cenimy to warzywo za smak, ale też za dobroczynne działanie dla naszego organizmu . Warto jeść kapustę, bo ma ona właściwości przeciwbakteryjne, wspomaga naszą pamięć i regeneruje organizm. Oprócz tego jedzenie kapusty wzmacnia naszą odporność i działa antynowotworową.

Kapustą fantastycznie pasuje do mięsa mielonego. Polecamy przepis na kapustę wypełnioną tym właśnie produktem. Tak przygotowany obiad będzie nawet lepszy od tradycyjnych gołąbków . Jest wyjątkowo smaczny, aromatyczny i pożywny.

kapusta nadziewana
YouTube/@cookrate.Polska
Weź kalafiora i natnij w tym miejscu. Z tą sztuczką pozbędziesz się częstego problemu

Jak zrobić kapustę faszerowaną mięsem mielonym?

Składniki:

  • kapusta
  • 1 kg mięsa mielonego
  • 2 ziemniaki
  • 2 jajka
  • 1 czerwona cebula
  • woda
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa

Składniki na sos:

  • marchew
  • ½ selera
  • ½ pora
  • 100 g pasty pomidorowej
  • 1 czerwona cebula
  • 350 ml czerwonego wina
  • 200 ml wody
  • sól
  • pieprz

Do miski z mięsem mielonym wbijamy jajka, dodajemy posiekaną cebulę i przyprawy. Wszystko dokładnie wyrabiamy . Dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę i mieszamy. Z kapusty wycinamy głąb i ją wydrążamy.

Kapustę nadziewamy przygotowaną masą mięsną z ziemniakami. Wstawiamy ją do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 15 minut. Teraz przygotowujemy sos. Kroimy marchewkę, selera, pora i cebulę. Wrzucamy warzywa na rozgrzaną patelnię.

To danie jest lepsze niż gołąbki

Warzywa smażymy,  gdy zmiękną, dolewamy wodę i dusimy. Po kilku minutach dodajemy wino i mieszamy . Sosem zalewamy kapustę w naczyniu żaroodpornym. Dodajemy warzywa i przykrywamy ją szczelnie folią aluminiową.

Tak przygotowaną kapustę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 60 minut. Polewamy ją sosem i kroimy. Taki obiad rozpływa się w ustach i jest sycący. Będzie smakował wielbicielom nie tylko gołąbków. Pisaliśmy o innym patencie na kapustę z mięsem mielonym. Informowaliśmy, jaką kapustę do gołąbków poleca Robert Makłowicz.

kapusta z mięsem
YouTube/@cookrate.Polska
Odkąd poznałam ten przepis, nie robię już zwykłego chleba w jajku. Ta wersja jest o niebo lepsza
Od dawna nie smażę jajecznicy na maśle czy oleju. Znam produkt, który nadaje się 100 razy lepiej
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy