Wydrąż kapustę i wypełnij mięsem mielonym. Ten obiad bije na głowę nawet gołąbki, koniec z zawijaniem
Czy są tu smakosze kapusty? To warzywo najlepiej smakuje jesienią i zima. Możemy z niego przygotować smaczny obiad z mięsem mielonym. Wystarczy wydrążyć kapustę, a potem wypełnić ją mięsem mielonym. Ten obiad jest prawdziwym jesiennym rarytasem. Polecam przepis na kapustę z mięsem mielonym.
Kapusta, czyli jedz ją na zdrowie
Zwykle z kapusty robimy gołąbki i dodajemy ją do surówek. Cenimy to warzywo za smak, ale też za dobroczynne działanie dla naszego organizmu . Warto jeść kapustę, bo ma ona właściwości przeciwbakteryjne, wspomaga naszą pamięć i regeneruje organizm. Oprócz tego jedzenie kapusty wzmacnia naszą odporność i działa antynowotworową.
Kapustą fantastycznie pasuje do mięsa mielonego. Polecamy przepis na kapustę wypełnioną tym właśnie produktem. Tak przygotowany obiad będzie nawet lepszy od tradycyjnych gołąbków . Jest wyjątkowo smaczny, aromatyczny i pożywny.
Jak zrobić kapustę faszerowaną mięsem mielonym?
Składniki:
- kapusta
- 1 kg mięsa mielonego
- 2 ziemniaki
- 2 jajka
- 1 czerwona cebula
- woda
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
Składniki na sos:
- marchew
- ½ selera
- ½ pora
- 100 g pasty pomidorowej
- 1 czerwona cebula
- 350 ml czerwonego wina
- 200 ml wody
- sól
- pieprz
Do miski z mięsem mielonym wbijamy jajka, dodajemy posiekaną cebulę i przyprawy. Wszystko dokładnie wyrabiamy . Dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę i mieszamy. Z kapusty wycinamy głąb i ją wydrążamy.
Kapustę nadziewamy przygotowaną masą mięsną z ziemniakami. Wstawiamy ją do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 15 minut. Teraz przygotowujemy sos. Kroimy marchewkę, selera, pora i cebulę. Wrzucamy warzywa na rozgrzaną patelnię.
To danie jest lepsze niż gołąbki
Warzywa smażymy, gdy zmiękną, dolewamy wodę i dusimy. Po kilku minutach dodajemy wino i mieszamy . Sosem zalewamy kapustę w naczyniu żaroodpornym. Dodajemy warzywa i przykrywamy ją szczelnie folią aluminiową.
Tak przygotowaną kapustę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 60 minut. Polewamy ją sosem i kroimy. Taki obiad rozpływa się w ustach i jest sycący. Będzie smakował wielbicielom nie tylko gołąbków. Pisaliśmy o innym patencie na kapustę z mięsem mielonym. Informowaliśmy, jaką kapustę do gołąbków poleca Robert Makłowicz.