Od dawna nie smażę jajecznicy na maśle czy oleju. Znam produkt, który nadaje się 100 razy lepiej
Jajecznica to jedno z najpopularniejszych śniadań. Co rano gości na stołach w wielu polskich domach. Ogromna ilość osób wybiera do jej smażenia masło lub ewentualnie olej. Ja znalazłam coś, co jest znacznie lepsze.
Jajecznica na maśle? Zapomnij o niej
Jajecznica na maśle to klasyka polskiej kuchni. Ta dodatkowa porcja tłuszczy nie służy jednak naszemu zdrowiu. A gdyby tak dałoby się je zastąpić czymś znacznie zdrowszym? W moim domu udało mi się tego dokonać.
Część osób w dobre wierze zamienia masło na olej. Tak smażona jajecznica nie smakuje jednak tak samo. Mleko, na którym ja ją smażę jest zdrowy i gwarantuje najlepszy smak dania. Koniecznie sprawdź tę metodę w swojej kuchni.
Biorę ogórki kiszone i wkładam je do mleka. Z tego połączenia zyskuję niezwykły domowy przysmakPrzepis na wybitną jajecznice na mleku
Składniki:
- 4 jajka
- ¾ mleka
- sól i pieprz do smaku
- szczypiorek do dekoracji
Jak usmażyć pyszną i zdrową jajecznicę na mleku?
Rozgrzej patelnię do smażenia jajecznicy. Wlej na nią połowę ilości mleka. Wbij jajka, a następnie dopraw je solą i pieprzem. Pozostaw do momentu, aż zaczną się ścinać.
Jajka zamieszaj drewnianą łopatką. Dolej do nich pozostałe mleko. Podsmażaj wszystko razem do uzyskania ulubionego stopnia ścięcia jajek. Zdejmij jajecznicę z gazu.
Jajecznicę rozłóż na talerze. Udekoruj ją posiekanym szczypiorkiem. Podawaj na ciepło z pomidorem i kromką świeżego pieczywa. Ten dziwny dodatek do jajecznicy smakuje w niej wprost obłędnie. W tym pomysłowym śniadaniu główną rolę gra uwielbiany owoc.