Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Weź kalafiora i natnij w tym miejscu. Z tą sztuczką pozbędziesz się częstego problemu
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 05.10.2023 09:08

Weź kalafiora i natnij w tym miejscu. Z tą sztuczką pozbędziesz się częstego problemu

nacinanie kalafiora
YouTube/@WebspoonPL

Kalafior to smaczny dodatek do dań obiadowych, ale też smaczny składnik zup. Zwykle podczas krojenia kalafiora, który trafia potem do garnka, pojawia się pewien uciążliwy problem. Radzimy, co zrobić, żeby temu zapobiec. Kluczowe jest nacięcie kalafiora w odpowiednim miejscu. 

Kalafior, czyli smaczny i zdrowy

Kalafior jest lubiany i często przyrządzany w naszych kuchniach. Podajemy go w całości z masłem i bułką tartą do obiadu. Robimy też z kalafiora pożywne i smaczne zupy. Oprócz wartości smakowych jest on bardzo zdrowy. 

Jedzenie kalafiora wspiera nasz układ odpornościowy i chroni nas przed bakteriami i infekcjami. Kalafior jest pełen błonnika i witamin: C, K oraz B6. Gdy musimy pokroić kalafior, to pojawia się pewien problem. Cząstki kalafiora zostają na blacie kuchennym. Jak zapobiec temu marnotrawstwu i jednocześnie bałaganowi w kuchni? Jest na to skuteczny sposób.

krojenie kalafiora
YouTube/@WebspoonPL
Odkąd poznałam ten przepis, nie robię już zwykłego chleba w jajku. Ta wersja jest o niebo lepsza

Kalafior, czyli natnij go w tym miejscu

Kalafior kroimy, gdy np. chcemy go wykorzystać do gotowania zupy, albo do pożywnych zapiekanek na obiad. Krojenie jest szybką metodą na podzielenie warzywa, ale ma pewną wadę. Po krojeniu na desce kuchennej zostają małe cząstki kalafiora. Czy wykorzystać je? Czy jednak wyrzucić do kosza?

Pojawia się też związany z krojeniem nieporządek w kuchni. Jednak takim sytuacjom możemy skutecznie zapobiec. Wystarczy sztuczka, którą polecamy. Należy kalafior naciąć, a nie kroić do końca. Gdy natniemy go i rozdzielimy, to zapobiegniemy odpadaniu cząstek kalafiora i nieporządkowi. 

Sposób na kalafior, czyli natnij go

Prosta sztuczka sprawi, że rozdzielanie kalafiora na mniejsze różyczki pójdzie bam sprawnie. Jednocześnie nie stracimy nic z warzywa podczas jego krojenia. Dzięki tej metodzie nie nabałaganimy w kuchni podczas krojenia. Warto skorzystać z tej kuchennej sztuczki, bo ułatwi ona nam życie w kuchni.

Teraz krojenie kalafiora i przygotowywanie go do dalszej obróbki pójdzie jak z płatka. Bez nieporządku i wyrzucania cząstek kalafiora. Sposób jest prosty i bardzo szybki, wystarczy naciąć kalafiora w odpowiednim miejscu. Pisaliśmy o pysznej zupie z kalafiora. Polecaliśmy też przepis na tani obiad z kalafiora. 

krojenie kalafiora
YouTube/@WebspoonPL