Wydrąż kapustę, wypełnij mięsem i wepchnij jeszcze 1 składnik. Przy tym nawet gołąbki mogą się schować
Z kapusty przygotujecie nie tylko gołąbki. Warzywo wypełnione farszem mięsnym i wzbogacone o aromatyczny składnik spodoba się nawet najbardziej wybrednym. Wystarczy wymieszać składniki i zapiec. Spróbujecie?
Kapusta faszerowana lepsza niż gołąbki
Sekretem znakomitego smaku tej potrawy jest dodany do farszu ser żółty. Tym razem nie będziemy go ścierać. Po prostu wciśniemy go w mięso, gdy już wypełnimy niemal całą kapuścianą „miseczkę”. Będzie pysznie.
Składniki:
- 1 duża główka białej kapusty
- 1,5 kg mielonej łopatki wieprzowej
- 40 g musztardy delikatesowej
- 2 duże jaja
- 100 g sera żółtego
- oliwa z oliwek do posmarowania
- sól i pieprz w ilości do smaku
Nietuzinkowe danie jest prostsze w przygotowaniu niż gołąbki. Zerknijcie na instrukcję, którą zamieściliśmy w dalszej części materiału i spróbujcie już dziś.
Jak zrobić kapustę faszerowaną? Jeden składnik nada jej smaku
Zaczynamy od wycięcia głąba kapusty i wydrążenia jej. Chcemy, by powstała spora „miska”, w której umieścimy farsz. Mięso mielone łączymy z musztardą i jajkami. Doprawiamy solą oraz pieprzem.
Przenosimy do wnętrza kapusty, wypełniając je prawie po brzeg. Na środku formujemy niewielkie wgłębienie, w które wciskamy kawałek sera. Zalepiamy mięsem, tak aby nabiał nie był widoczny.
Tak przygotowaną kapustę przenosimy do posmarowanego oliwą z oliwek naczynia żaroodpornego. Smarujemy ją tłuszczem po całej powierzchni. Pieczemy przez 2 godziny w temperaturze 160 stopni Celsjusza.
Jak podać kapustę faszerowaną?
Warzywo ze znakomitym farszem należy pokroić w plastry, a każdy z nich podać z ziemniakami lub kaszą i ulubionym sosem. Dobre sprawdzi się twarożek wymieszany ze śmietaną i posiekanym ogórkiem kiszonym.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na zapiekane warzywa. Zerknijcie koniecznie na eleganckie danie z selera — pasuje nawet na uroczysty obiad. Być może skuszą was też tradycyjne gołąbki siostry Anieli .