Smakosze.pl Przepisy Wyglądają jak schabowe i smakują jeszcze lepiej. Nie uwierzysz z czego są te kotlety
Materiał YouTube z kanału Przepisy bez mówienia

Wyglądają jak schabowe i smakują jeszcze lepiej. Nie uwierzysz z czego są te kotlety

28 lipca 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Myśleliście, że nie ma nic lepszego, niż tradycyjne schabowe? Wypróbujcie te obłędne kotlety z cukinii. Wyglądają jak danie mięsne, ale są lekkie, zdrowe i po prostu przepyszne. Będziecie chętnie do nich wracać przy każdej okazji.

Kotlety z cukinii to świetny pomysł na obiad

Kotlety można zrobić z rozmaitych produktów. Najczęściej wybieramy w tym celu mięso z kurczaka czy wieprzowiny. Nie wszyscy wiedzą jednak, że z takim samym powodzeniem można usmażyć doskonałe kotlety z cukinii. To świetny pomysł nie tylko na lato.

Kotlety z cukinii przygotujesz z zaledwie kilku składników. Dzięki dodatkowi ciągnącego sera żółtego zachwycą one także dzieci. Z tym przepisem poradzi sobie absolutnie każdy, niezależnie od umiejętności kulinarnych. Przyrządź to danie i pozytywnie zaskocz całą rodzinę.

Kucharz włączył stoper i zaczął gotować. Pokazał wszystkim, jak zrobić obiad w 15 minut

Idealny przepis na kotlety z cukinii

Składniki:

  • 1 duża cukinia
  • 1 szklanka tartego sera żółtego
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • ⅓ szklanki mąki
  • 1 szklanka bułki tartej
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Jak usmażyć najlepsze kotlety z cukinii?

Przygotuj panierkę do kotletów z cukinii . Tarty ser przełóż do miseczki. Dodaj do niego jajka, sól, pieprz i granulowany czosnek. Składniki wymieszaj na jednolitą masę .

W płaskim talerzu wymieszaj mąkę z bułką tartą . Cukinię obierz i pokrój na skośne plastry. Warzywo przełóż do miski i oprósz solą . Odstaw na 15-20 minut, aby puściło nadmiar wody. Po upływie tego czasu osusz je na ręczniku papierowym .

Plastry cukinii obtaczaj w mieszaninie z jajek i sera . Następnie przekładaj je do mąki z bułką tartą. Czynność powtarzaj dwukrotnie .

Opanierowane kotlety z cukinii wkładaj na patelnię na rozgrzany olej . Smaż na złocisty kolor z obu stron. Po zdjęciu z patelni odsącz je na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu . Podawaj z gotowanymi ziemniakami i surówką . Lepiej sprawdź, czym grozi jedzenie gorzkiej cukinii . Zetrzyj warzywo na tarce, a zyskasz obiad na 3 dni .

cukinia.png
Canva / ildipapp
Ten owoc doskonale zmiękczy mięso. Pieczyste czy gulasz będą się wprost rozpływać w ustach
Podeszła do kasy samoobsługowej w Biedronce. Tych zakupów nie zapomni do końca życia
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy