Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kucharz włączył stoper i zaczął gotować. Pokazał wszystkim, jak zrobić obiad w 15 minut
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 28.07.2023 08:27

Kucharz włączył stoper i zaczął gotować. Pokazał wszystkim, jak zrobić obiad w 15 minut

obiad z kurczaka w 15 minut
materiał YouTube z kanału Home Food Kryger

Nie musisz spędzać całego dnia w kuchni, by przygotować pyszny posiłek. Z pomocą zawodowego kucharza w łatwy sposób przyrządzisz obiad w 15 minut. Filety z kurczaka podane z aksamitnym sosem z dodatkiem ryżu zadowolą nawet najbardziej wymagające podniebienia. Wszystko to powstaje w dosłownie kwadrans.

Obiad w 15 minut z kurczaka podbije serca domowników

W dzisiejszych zabieganych czasach możliwość zrobienia obiadu w 15 minut jest na wagę złota. Wie o tym dobrze kucharz z kanału Home Food Kryger, z którego pochodzą powyższe zdjęcia. W tym celu wziął kurczaka, kilka dodatkowych produktów i pokazał, jak wyczarować z tego danie. Rezultat przechodzi najśmielsze oczekiwania.

Mistrz kuchni nie rzucał słów na wiatr. Zanim w ogóle dotknął kurczaka, włączył w telefonie stoper. Czas mierzony był na bieżąco podczas przygotowywania obiadu w 15 minut. Koniecznie sprawdźcie, jak w tak błyskawicznym tempie ugotować smaczne i pożywne danie.

Czy można jeść pestki arbuza? Wiele osób bardzo się zdziwi

Przepis na kurczaka, czyli obiad w 15 minut

Składniki:

  • filet drobiowy
  • pieczarki
  • cebulka
  • ryż
  • pieprz
  • sól
  • oliwa z oliwek
  • śmietana 30%

Jak szybko zrobić kurczaka w sosie? Obiad w 15 minut krok po kroku

Przygotowanie obiadu w 15 minut rozpocznij od rozgrzania patelni grillowej. W czasie, kiedy się nagrzewa, zajmij się filetem z kurczaka. Pierś oczyść i przekrój na pół wzdłuż. Każdą z części oprósz z obu stron solą i pieprzem.

Przygotuj pieczarki do obiadu w 15 minut. Umyte grzyby pokrój w grubą kostkę. Rozgrzaną w międzyczasie patelnię wysmaruj odrobiną tłuszczu i połóż na niej filet z kurczaka. Na drugiej, zwykłej patelni rozgrzej olej, a w międzyczasie pokrój w kostkę cebulę

Cebulę wrzuć na gorący tłuszcz, oprósz ją solą i pieprzem. Po chwili, kiedy cebula się już zeszkli, dorzuć do niej pieczarki. Filet z kurczaka przewróć na drugą stronę na patelni grillowej. Zdejmij go, kiedy będzie już podsmażony.

Pieczarki wraz z cebulą podlej śmietaną. Sos dopraw za pomocą soli i pieprzu. Kiedy śmietana zacznie się gotować, dołóż do zawartości patelni szklankę przepłukanego na sicie ryżu. Wszystko razem wymieszaj i dolej odrobinę wrzącej wody.

Do sosu włóż podsmażonego kurczaka. Patelnię przykryj, zdejmij z ognia i duś obiad w 15 minut do momentu, aż ryż stanie się miękki. Po ok. 3-4 minutach d tego momentu potrawa gotowa jest do podania. Idealnie będzie się komponować z ulubionym dodatkiem warzywnym. Pieczarki dłużej zachowają świeżość dzięki odpowiedniemu przechowywaniu. Do tego przepisu możesz wykorzystać nasz niezawodny trik z cebulą.

smażenie kurczaka.png
Canva / Svein Otto Jacobsen

Źródło: YouTube Home Food Kryger