Wymieszaj z solą i wsyp do odpływu. Skuteczniejsze, niż soda i Kret razem wzięte
Ten sposób na udrażnianie zatkanego zlewu jest alternatywą zarówno dla sklepowej chemii, jak i podstawowej domowej metody. Nie trzeba używać octu ani sody. Wystarczy sól i jedna przyprawa.
Jak odetkać zatkany zlew
Zlew kuchenny narażony jest na wieczne zatkanie , a to ze względu na ilość tłuszczu, który przeważnie się do niego dostaje. Oczywiście wylewanie roztopionego tłuszczu z potraw bezpośrednio do zlewu to coś, czego nie powinniśmy unikać za wszelką cenę. Najlepiej po prostu wylać go do naczynia wypełnionego ręcznikiem papierowym i wyrzucić do zmieszanych.
Nie unikniemy jednak nigdy cząstek tłuszczu w kuchni, w której na co dzień się gotuje . W odpływie zlewu zatrzymują one inne drobiny i razem tworzą czopy, które zatykają rury. Żeby się ich pozbyć, potrzebujemy rozpuszczalnika tłuszczów.
Alternatywa dla sody na zatkany zlew
Tłuszcze rozpuszcza soda oczyszczona i to właśnie ten niezastąpiony kuchenny pomocnik polecany jest do usuwania zatorów. Wzmacniamy jej działanie octem , który jako kwas dodatkowo radzi sobie z podobnymi trudnościami. Jednak sól jest alternatywną metodą.
Sól działa nieco ściernie, napotykając na opór ze strony tłustych nalotów w rurach. Dodatkowo jednak sama radzi sobie z tłuszczem. Wystarczy wsypać 100 gramów soli, a następnie wlać do zlewu pełen czajnik wrzątku .
Wymieszaj sól z cynamonem
Metodą, która jest przy okazji polecana, jest dodanie do soli połowy łyżeczki startego cynamonu. Działa on jak odświeżacz, nadając odpływowi zlewu przyjemny zapach. Cynamon dobrze maskuje nieprzyjemne wonie , dlatego właśnie często używany jest w świecach zapachowych. Używa się go też w wywarze (razem z goździkami), który gotujemy, kiedy dom przepełnia zapach spalenizny.
Ważne jest, by na zatkany zlew reagować odpowiednio wcześnie . Nie czekajmy aż woda zupełnie przestanie spływać. Lepiej zacząć sobie radzić z zatorami, kiedy jeszcze są w zarodku.
Wypróbuj też przepisy na zupę z soczewicy i tradycyjną szarlotkę .