Smakosze.pl Przepisy Wyrabiam, formuję i wkładam do piekarnika. Moje dyniowe pączki są najlepsze na jesień
Fot. Shutterstock/Leon Natan

Wyrabiam, formuję i wkładam do piekarnika. Moje dyniowe pączki są najlepsze na jesień

14 października 2024

Dynia pysznie smakuje jesienią. Teraz warto użyć jej do przygotowanie apetycznych pączków. Pączki z dynią kuszą kolorem i czarują smakiem. Dlatego koniecznie wypróbuj ten przepis.

Pączki z dyni, czyli jesienny smakołyk

Dynia bywa ozdobą w domu i rarytasem w kuchni. Delikatny smak i soczysty kolor zachęcają, by użyć jej do gotowania . Z dyni warto przyrządzić zupę, placki lub powidła. Jednak dynię można też podać na deser . Ostatnio sięgam po znakomity przepis i robię z niego pączki z dyni.

Wychodzą przepyszne i wyglądają obłędnie. Pączki z dyni mają lekko pomarańczowy kolor i rozpływają się w ustach . Posypane cukrem pudrem i cynamonem smakują z gorącą kawą. Taki jesienny deser zrobisz w prosty sposób dzięki przepisowi poniżej.

pączki z dynią
Fot. Canva/AnjelaGr
Żadne pierogi, żadne kopytka. Zielone kluski Strzelczyka to strzał w 10

Jak zrobić pączki z dyni?

Składniki:

  • 600 g mąki
  • ¾ szklanki mleka
  • 120 g masła
  • 6 dkg drożdży
  • ½ szklanki cukru
  • 2 jajka
  • ½ szklanki gęstego puree z dyni
  • szczypta soli

Dekoracja:

  • ¼ kostki masła
  • 3 łyżki cukru
  • ½ łyżeczki cynamonu

Przygotowanie pączków z dyni zacznij od podgrzania połowy mleka. Rozpuść w nim drożdże, łyżkę cukru i mąki . Składniki dokładnie wymieszaj i odstaw rozczyn na 10-15 minut.

Roztop masło i odstaw do wystygnięcia. Do wyrośniętego rozczynu wbij jajka, wsyp sól, wlej pozostałe mleko. Wsyp też cukier, dodaj puree z dyni oraz stopniowo wsyp mąkę. Pod koniec dodaj tłuszcz.

Ciasto wyrabiaj 15 minut . Gdy jest zbyt gęsto, wlej troszkę mleka. Natomiast, gdy zbyt rzadkie, wsyp mąkę. Gotowe ciasto przykryj i odstaw do wyrośnięcia na 60 minut.

Pączki z dyni na deser

Wyrośnięte ciasto wyłóż na stolnicę obsypaną mąką. Wałkuj na grubość około 1,5 cm. Za pomocą szklanki wycinaj koła, a w nich kieliszkiem mniejsze kółka . Tak przygotowane ciasto wyłóż na blachę i zostaw na 15 minut do wyrośnięcia.

Pączki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15-20 minut. Po upieczeniu udekoruj cynamonowym cukrem. Zrobisz go w prosty sposób .

Do miseczki wsyp cynamon, cukier i wymieszaj. Rozpuść masło i posmaruj nim ciasto. Potem obficie posyp cynamonowym cukrem . Taki deser podbije podniebienie każdego łasucha. Pisaliśmy o tym, co dalej z niedzielami w handlu. Informowaliśmy, jak Książulo ocenił schabowego z warszawskiego ratusza.

pączki
Fot. Canva/bhofack2

Źródło: doradcasmaku.pl

To największy błąd przy suszeniu grzybów. Przez to pleśnieją i nadają się do wyrzucenia
Chrupiące placki bez grama ziemniaków. To danie zawsze wychodzi doskonale
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy