Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Z jakiego mięsa wychodzi najlepsza galareta? Jeden wybór bije na głowę wszystkie inne
Renata Materlińska
Renata Materlińska 09.07.2022 13:27

Z jakiego mięsa wychodzi najlepsza galareta? Jeden wybór bije na głowę wszystkie inne

Zimne nóżki w galaretce
instagram/ born in the prl

Wiecie, z jakiego mięsa wychodzi najlepsza, zimna galareta? Jeden wybór bije na głowę wszystkie inne, a są nim nóżki wieprzowe. Przyrządzając galaretę na nóżkach, nie trzeba dodawać do niej żelatyny. Wystarczy dorzucić do garnka włoszczyznę i trochę przypraw. Po kilku godzinach gotowania i zastudzeniu powstaje wyborna przystawka.

Zimne nóżki, czyli mięsna galareta to hit dawnych lat, który i teraz jest zjadany ze smakiem. Serwuje się je głównie na domowych uroczystościach i w czasie świąt. Można je podać na zimną przystawkę lub zjeść jako przekąskę. Są nie tylko smaczne, ale też zdrowe dla naszych stawów i kości.

Przygotowanie galarety zajmuje trochę czasu, ale pracy przy niej jest niewiele. Wystarczy wrzucić do garnka odpowiednie mięso, trochę warzyw i przypraw i gotować całość, aż mięso będzie bardzo miękkie. By zrobić naturalną, pyszną galaretę trzeba jednak wybrać odpowiednie mięso. Jakie?

Jakie mięso jest najlepsze na galaretę?

Najlepszym mięsem na galaretę są niewątpliwie wieprzowe nóżki. Ich skóra, chrząstki i kości zawierają dużo kolagenu, który w czasie długiego gotowania jest uwalniany do wody. Po wystudzeniu i schłodzeniu kolagen zastyga, tworząc zwartą galaretę. Nie trzeba więc dodawać do tak przygotowanej galarety żelatyny.

Trzeba jednak pamiętać, że mięso na galaretę trzeba gotować długo i na niedużym ogniu. Musi być bardzo miękkie i z łatwością odchodzić od kości. W tym czasie wygotuje się też większość wody, co również będzie sprzyjać powstaniu sprężystej galarety.

Przepis na galaretę wieprzową

Składniki:

  • 3 nóżki wieprzowe

  • 1 golonka wieprzowa

  • 2 marchewki

  • 1 pietruszka

  • kawałek selera

  • 1 cebula

  • 2-3 listki laurowe

  • po kilka ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu

  • pieprz, sól

Przygotowanie mięsnej galarety

Nóżki oczyść. Jeśli mają pozostałości szczeciny, opal ją nad palnikiem lub przy pomocy zapalniczki. Nóżki opłucz, włóż do dużego garnka. Dodaj też opłukaną golonkę.

Mięso zalej zimną wodą, gotuj na małym ogniu, aż do zagotowania. Dodaj do niego przyprawy i gotuj pod przykryciem na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie.

Wtedy dodaj do mięsa oczyszczone warzywa i opieczoną cebulę i gotuj całość, aż mięso będzie odchodzić od kości, a warzywa będą miękkie.

Mięso i warzywa wyjmij z wywaru, wystudź. Mięso oddziel od skóry i kości, pokrój na kawałki. Na kawałki pokrój też marchewkę.

Do miseczek włóż po trochu mięsa i warzyw. Wywar podgrzej, przecedź, dopraw do smaku. Zalej nim mięso i warzywa, wystudź, wstaw na kilka godzin do lodówki, by galareta stężała.

Na naszej stronie znajdziesz też przepis Ewy Wachowicz na zimne nóżki. Dowiesz się też, co zrobić, by zimne nóżki wyszły klarowne.

mięsna galareta
canva/minadezhda

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: haps