Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Za kilogram bobu zapłacisz teraz nawet 50 zł. Już wiadomo, kiedy będzie tańszy

Za kilogram bobu zapłacisz teraz nawet 50 zł. Już wiadomo, kiedy będzie tańszy

Bób stanieje
canva/kasto, sal61

Pierwszy bób z polskich upraw zaczął pojawiać się na straganach. Cena jednak nie jest jeszcze na tyle atrakcyjna, byśmy mogli tłumnie ruszyć na zakupy. Ma jednak niebawem spaść. Sprzedawcy zdradzili, kiedy można się spodziewać obniżek.
 

Bób będzie tańszy

W ostatnim czasie pisaliśmy, że bób z Biedronki jest drogi. Warzywo miało wysoką cenę głównie dlatego, że pochodziło z importu. W cenę produktu wliczone były zatem koszty transportu do Polski.

W przypadku pierwszych polskich zbiorów bobu jest podobnie. Ponieważ są one pozasezonowe, podaż jest niska. Warzywo uprawiane jest w szklarni i stanowi pewne wyzwanie. Producenci podnoszą cenę, by wyrównać konieczne do opłacenia rachunki za energię. Z czasem jednak tańszy bób będzie dostępny.

Dietetyk wyjaśnił, jak Kinga Rusin schudła 20 kg. Najważniejsza jest 1 zasada

Kiedy bób stanieje?

Obecnie, jak podaje Fakt, cena detaliczna bobu to nawet 25 zł za 500 g. Ma ona jednak spaść:

Widok ceny — 25 zł za półkilogramową torebkę bobu, aż mnie zabolał. [...] sprzedawca zapewnił, że za 3-4 tygodnie cena powinna spaść, bo wtedy do sklepów trafi krajowy, tańszy bób — mówi jeden z czytelników portalu, który podzielił się swoimi doświadczeniami z ostatnich zakupów na bazarku.

Trzeba więc uzbroić się w cierpliwość i poczekać przynajmniej do lipca, by zobaczyć cenę podobną jak rok wcześniej, czyli nawet na poziomie 10-12 zł za kilogram.

Jak zrobić dobry bób?

Smaczne danie z letniego strączka nie będzie udane, jeśli wybierzemy nieświeży produkt. Bób z plamkami czy żółtą skórką zwykle nie jest smaczny. Zawsze wybierajmy jasnozielone okazy. Najlepiej stawiać na towar bez woreczka — w nim często kiśnie.

Na naszej stronie znajdziecie przepisy na dania z bobem. Spróbujcie koniecznie smakowitych kopytek z jego udziałem. Być może skusi was też wersja smażona z czosnkiem i koperkiem. Młody bób koniecznie podawajcie na surowo np. w sałatkach.

Bób będzie tanszy.png
canva/Jun Zhang

Źródło: fakt, strefaagro