Zachwycający patent Kuronia na pyszny rosół. Zero udziwnień i zbędnych składników
Rosół jest jedną z częściej podawanych zup. Jakub Kuroń proponuje, by przyrządzić ją na bogatym bulionie z wołowiny, kurczaka i indyka. Wyjątkowa kompozycja mięs sprawi, że danie nabierze niezwykłego aromatu, a jego smak będzie głęboki jak nigdy wcześniej. Koniecznie go spróbujcie.
Rosół przygotować można w wielu smakowitych odsłonach. Wybierając odpowiedni przepis, swój smak odnajdą zarówno amatorzy ostrych dań, jak i weganie. Tym razem skupimy się na klasyce. Zupa Jakuba Kuronia będzie treściwa i sycąca, a przy tym prosta w przygotowaniu. Skusicie się?
Przepis na wyśmienity rosół według Jakuba Kuronia
Składniki:
6 litrów wody
500 g szpondru wołowego z kością
500 g skrzydełek kurczaka
1 szyja z indyka
5 średnich marchewek
2 nieduże pietruszki
ćwiartka selera
kawałek zielonej części pora
2 większe cebule
Przyprawy:
2 łodygi natki selera
1 pęczek natki pietruszki
4 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
12 ziaren czarnego pieprzu
1 duża łyżka soli
Przygotowanie:
Do dużego garnka wlewamy wodę, a następnie wkładamy oczyszczone mięso oraz umyte i obrane warzywa korzeniowe. Doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień, by zawartość garnka jedynie delikatnie się gotowała.
Cebule opalamy lub delikatnie karmelizujemy na suchej patelni. Zbieramy szumy, które zgromadziły się na powierzchni płynu, a następnie i dodajemy natkę pietruszki, łodygi selera, pora i cebulę. Wsypujemy pół łyżki soli i wrzucamy przyprawy w kawałku.
Gotujemy przez 4-5 godzin w międzyczasie jeszcze kilkukrotnie usuwając zanieczyszczenia. W połowie gotowania dodajemy resztę soli. Rosół podajemy z makaronem i świeżo posiekaną natką pietruszki. Możemy wrzucić do niej marchewkę z gotowania, jeśli lubimy.
Źródło zdjęcia: canva/macniak Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Idealny dodatek do obiadu. Przepyszna surówka z ogórka i awokado
Obłędna konfitura z czerwonej cebuli. Doskonały dodatek do mięs i serów
Źródło: o2