Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zachwycający patent Kuronia na pyszny rosół. Zero udziwnień i zbędnych składników

Zachwycający patent Kuronia na pyszny rosół. Zero udziwnień i zbędnych składników

rosół
canva/macniak

Rosół jest jedną z częściej podawanych zup. Jakub Kuroń proponuje, by przyrządzić ją na bogatym bulionie z wołowiny, kurczaka i indyka. Wyjątkowa kompozycja mięs sprawi, że danie nabierze niezwykłego aromatu, a jego smak będzie głęboki jak nigdy wcześniej. Koniecznie go spróbujcie.

Rosół przygotować można w wielu smakowitych odsłonach. Wybierając odpowiedni przepis, swój smak odnajdą zarówno amatorzy ostrych dań, jak i weganie. Tym razem skupimy się na klasyce. Zupa Jakuba Kuronia będzie treściwa i sycąca, a przy tym prosta w przygotowaniu. Skusicie się?

Przepis na wyśmienity rosół według Jakuba Kuronia

Składniki:

  • 6 litrów wody

  • 500 g szpondru wołowego z kością

  • 500 g skrzydełek kurczaka

  • 1 szyja z indyka

  • 5 średnich marchewek

  • 2 nieduże pietruszki

  • ćwiartka selera

  • kawałek zielonej części pora

  • 2 większe cebule

Przyprawy:

  • 2 łodygi natki selera

  • 1 pęczek natki pietruszki

  • 4 liście laurowe

  • 5 ziaren ziela angielskiego

  • 12 ziaren czarnego pieprzu

  • 1 duża łyżka soli

Przygotowanie:

Do dużego garnka wlewamy wodę, a następnie wkładamy oczyszczone mięso oraz umyte i obrane warzywa korzeniowe. Doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień, by zawartość garnka jedynie delikatnie się gotowała.

Cebule opalamy lub delikatnie karmelizujemy na suchej patelni. Zbieramy szumy, które zgromadziły się na powierzchni płynu, a następnie i dodajemy natkę pietruszki, łodygi selera, pora i cebulę. Wsypujemy pół łyżki soli i wrzucamy przyprawy w kawałku.

Gotujemy przez 4-5 godzin w międzyczasie jeszcze kilkukrotnie usuwając zanieczyszczenia. W połowie gotowania dodajemy resztę soli. Rosół podajemy z makaronem i świeżo posiekaną natką pietruszki. Możemy wrzucić do niej marchewkę z gotowania, jeśli lubimy.

Klasyczny rosół znajdzie wielu amatorów
Klasyczny rosół znajdzie wielu amatorów

Źródło zdjęcia: canva/macniak Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: o2

Zapraszamy na nasz Instagram