Smakosze.pl Przepisy Zagotuj mleko i wlej sok z buraków. W głowie się nie mieści, co z tego wyjdzie
Fot. YouTube/Einfaches Rezept

Zagotuj mleko i wlej sok z buraków. W głowie się nie mieści, co z tego wyjdzie

31 października 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Jeżeli lubisz niestandardowe przysmaki, ten przepis jest właśnie dla ciebie. Połącz mleko i sok z buraków, a nie będziesz kryć zdziwienia. To, co z tego wyjdzie smakuje tak dobrze, że będziesz przyrządzała to znacznie częściej. Czytaj dalej, a dowiesz się, o co dokładnie chodzi.

Mleko już nie tylko do kawy

Na pierwszy rzut oka połączenie mleka i soku z buraka , to nie najlepszy pomysł. Z drugiej jednak strony warto się zastawić, czy z tego połączenia może wyniknąć coś złego albo czy może ono zaszkodzić? Okazuje się, że nie. Bo z tych dwóch składników można przyrządzić domowy twaróg, którego na pewno nie znajdziesz w sklepie.

W smaku jest obłędny, a przygotowanie jest banalne. Wystarczy poświęcić odrobinę czasu i cierpliwości. O tym, jak zrobić ser z soku z buraka, dowiesz się z umieszczonego poniżej przepisu .

mleko z burakiem.jpg
Fot. YouTube/Einfaches Rezept
Hit od Gessler w Biedronce. Cena niższa niż 10 zł

Mleko, sok z buraków i co jeszcze?

Zanim poznasz przepis, musisz dowiedzieć się także, co będzie ci potrzebne. Najważniejsze składniki, czyli sok z buraka i mleko już znasz. Niezbędne będą także inne produkty. Nie ma ich zbyt wiele, o czym przekonasz się, sprawdzając poniższą listę. Zdjęcia ilustrujące przygotowania sera pochodzą z kanału Einfaches Rezept, który znajdziesz na YouTubie.

Składniki:

  • 1 litr mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 burak
  • 1 cytryna

Przepis na ser z soku z buraka

Do garnka wlej mleko i wsyp sól. Dokładnie wymieszaj, a następnie podgrzewaj na średnim ogniu, do momentu zagotowania. W tym czasie obierz buraka, pokrój na kawałki i zblenduj. Pulpę przeciśnij przez sito do miski.

Do powstałego soku wciśnij sok z cytryny. Wymieszaj, a następnie wlej mieszaninę do gorącego mleka. Całość gotuj przez 5-7 minut, do momentu oddzielenia się serwatki. Sitko przyj na rancie miski i wyłóż je gazą.

Przelej przez nie zawartość garnka. Zebrany ser odciśnij, a następnie zawiń w gazę, tworząc w ten sposób kulkę sera. Przechowuj go w ten sposób w lodówce, do całkowitego stężenia. Gotowy krój na kawałki i częstuj rodzinę.

Sprawdź, dlaczego przepis na kapuśniak wywołał zamieszanie oraz przygotuj doskonały deser z tym przepisem .

ser.jpg
Fot. YouTube/Einfaches Rezept
Wsyp do kefiru i pij na czczo. Natychmiast zauważysz różnicę
Rozbijam kurczaka i zawijam z farszem. Te kotlety to hit, najważniejsze jest mięso
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy