Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Dieta > Wsyp do kefiru i pij na czczo. Natychmiast zauważysz różnicę
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 30.10.2024 19:58

Wsyp do kefiru i pij na czczo. Natychmiast zauważysz różnicę

szklanka kefiru
Fot: shutterstock / Anna ml

Kefir to nie tylko świetny zamiennik przekąski. Ma też działanie zdrowotne. Zwłaszcza w połączeniu z innymi ważnymi dodatkami do diety, potrafi zdziałać cuda.

Zdrowy kefir

Wiele mówi się o prozdrowotnym działaniu produktów nabiałowych – oczywiście tych fermentowanych. To właśnie na skutek fermentacji z mleka usuwane są cukry, które drożdże zmieniają w dwutlenek węgla. Dostajemy więc bogaty w mikroelementy napój o przyjemnym, kwasowym posmaku.

Bakterie fermentacyjne wzbogacają naszą florę jelitową. O jelitach mówi się czasem, że są naszym drugim mózgiem – regulują ważną część pracy naszego organizmu, a coraz więcej mówi się o tym, że chodzi nie tylko o odporność czy zdrowie, ale wręcz także o nastrój. Przy okazji kefir ma mało kalorii, jest więc dobry do oszukiwania głodu dla osób na diecie odchudzającej.

nalewanie kefiru

Rozbijam kurczaka i zawijam z farszem. Te kotlety to hit, najważniejsze jest mięso

Kefir na odchudzanie

To jednak nie koniec jego dietetycznych zalet. Kefir zwiększa bowiem wydzielanie sków trawiennych i żółci. Brzmi to jakbyśmy mieli od niego zgłodnieć – jednak przede wszystkim chodzi o przyspieszenie przemiany materii.

Jest świetnym sprzymierzeńcem diety zwłaszcza jeśli przyprawić go mielonym siemieniem lnianym. Podbije ono ten właśnie aspekt działania kefiru. Warto sięgnąć po ten niedoceniany produkt.

Siemię lniane – źródło błonnika

Siemię lniane jest bardzo wartościowym produktem odżywczym. Po pierwsze – zawiera olbrzymią wprost ilość błonnika. Ta kategoria składników jedzenia, które nie są przez nas trawione, odpowiedzialna jest za transport i wydalanie tego, co naszemu organizmowi niepotrzebne. Błonnik powinien być ważną częścią każdego naszego posiłku, zwłaszcza że – jak coraz cześciej pokazują badania – jego obecność reguluje poziom cukru we krwi. Decyduje więc, czy po posiłku czujemy się nasyceni na dłużej, czy gwałtownie pełni energii, a potem ospali i szybko znów głodni.

Do tego błonnik jest świetnym źródłem dobrych kwasów tłuszczowych, których tak bardzo potrzeba w naszej diecie – kwasu ALA i omega-3. Kefir z siemieniem lnianym jest więc ważnym składnikiem diety, a do tego niezwykle łatwo dostępnym. Wystarczy wmieszać 2 łyżki świeżo zmielonego siemienia do butelki kefiru i wypić jako przekąskę.

Wypróbuj też przepisy na ciekawy kapuśniak i nietypowe gołąbki.

siemię lniane