Smakosze.pl Przepisy Zamrożone uszka po Wigilii wykorzystaj w sylwestra. Danie będzie imprezowym hitem
Fot. Shutterstock/zi3000

Zamrożone uszka po Wigilii wykorzystaj w sylwestra. Danie będzie imprezowym hitem

29 grudnia 2024
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Zamrożone uszka, które zostały po kolacji wigilijnej nie muszą wcale czekać, aż po raz kolejny ugotujemy aromatyczny barszcz. Możemy wykorzystać je wcześniej, tym bardziej, że jest okazja. To sylwestrowe danie będzie totalnym hitem na twoim stole, goście będą zachwyceni.

Uszka nie tylko do barszczu

Barszcz wigilijny podajemy z uszkami lub pasztecikami. Wyśmienite ciasto i aromatyczny farsz z kapusty i suszonych grzybów to doskonałe połączenie. Uszka, które zostały nam po uroczystej kolacji zwykle mrozimy i wykorzystujemy wyłącznie do barszczu. Jest jednak o wiele lepszy sposób.

Wigilijne uszka warto wykorzystać podczas kolejnej okazji, mianowicie imprezy sylwestrowej. Sałatka z ich dodatkiem smakuje genialnie i z pewnością zdetronizuje inne dania .

wigilijne uszka.jpg
Fot. Canva/Dar1930
Ciasto poduszkowiec to hit w moim domu. Smakuje jak marzenie i zawsze się udaje

Prosta sałatka z uszkami

Składniki:

  • 200- 300 g uszek z kapustą i grzybami
  • 200 g szynki drobiowej konserwowej
  • papryka czerwona
  • zielony ogórek
  • garść pomidorków koktajlowych
  • koperek
  • 2 łyżki majonezu
  • sól, pieprz

Jak zrobić sałatkę na Sylwestra?

Zamrożone uszka ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź i odstaw do całkowitego ostygnięcia. Paprykę, ogórka i szynkę pokrój w kostkę. Pomidorki przekrój na pół. Wszystkie składniki przełóż do miski. Dodaj posiekany koperek i majonez.

Sałatkę z uszkami dopraw do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem wstaw na pół godziny do lodówki, smacznego!

Na Sylwestra polecamy również sałatkę Słonecznik oraz szybką przekąskę z ciasta francuskiego . Goście będą zachwyceni.

sałatka z uszkami.jpg
Fot. Canva/vankaD
Strzelczyk pokazał przepis na lekki obiad po świętach. 3 składniki na krzyż, a efekt powala
Takie nadziewane kuleczki podam na sylwestra. Robię je w kilka minut, ciasto to strzał w 10
Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy