Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Starte ziemniaki zapiekłem z warzywami i dodałem mięso. Pyszne danie w sam raz na kolację
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 01.01.2025 21:00

Starte ziemniaki zapiekłem z warzywami i dodałem mięso. Pyszne danie w sam raz na kolację

zapiekanka w cieście
Fot. YouTube/ PRATİK YEMEKLER

W takiej postaci zapiekanki jeszcze nie jedliśmy. Podstawą takich roladek nie jest ciasto francuskie, jak się przeważnie przyjmuje. Jest nim ziemniaczana masa – podobna do placków, ale pieczona. A w środku – farsz z mięsa mielonego.

Kolacja na ciepło

Porównujemy tę kolację na ciepło do zapiekanki, bo zarówno jeśli chodzi o przygotowanie, jak i funkcję, wyglądają one podobnie. Mięso mielone jest w końcu częstym uczestnikiem przepisów na podobne danie z ziemniakami. Podobnie jak zapiekanka, także i taka potrawa będzie świetnym przeglądem lodówki. Zwłaszcza w poszukiwaniu starzejących się warzyw i sera, ale także np. szynki czy kiełbasy, które można dodać do pieczonego ciasta.

Poza tym kierujemy się podobnymi zasadami co przy plackach ziemniaczanych. Jedyna różnica polega może na tym, że lepiej zetrzeć ziemniaki na grubej tarce, żeby łatwiej było uformować z nich i wypiec placek. Pamiętajmy o wyborze mączystych kartofli i wykorzystaniu skrobi, która się z nich wydobędzie.

masa na placki
Fot. YouTube/ PRATİK YEMEKLER
Najgorsze, co możesz kupić w Biedronce. „Nie dopuściłbym tego do sprzedaży dla ludzi”

Danie z ziemniaków

Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału PRATİK YEMEKLER, gdzie żółty ser dodany jest do masy mięsnej. Nasze danie jest wersją nieco odchudzoną, choć zapieczenie mozzarelli na wierzchu takich roladek doda im smaku i rumianego koloru.

Składniki

  • 400 g mielonej wołowiny
  • 5 ziemniaków
  • 1 duża czerwona papryka
  • 1 duża zielona papryka
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 2-3 jajka
  • 50 g mąki
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • Przyprawy: kminek, tymianek, słodka i ostra papryka, kmin rzymski
  • Sól, pieprz
  • Olej do smażenia

Ziemniaki na kolację

Ziemniaki ścieramy na tarce na sitko i dociskamy, by wypłynęła z nich woda. Tę zbieramy do miski i pozwalamy się odstać. Zlewamy rzadki sok, pozostawiając na dnie skrobię. Dodajemy ziemniaki i mieszamy.

Po jednej papryce zielonej i czerwonej oraz cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Dodajemy do ziemniaków. Przeciskamy do nich czosnek.

Do miski wybijamy jajka, dosypujemy mąkę i solimy. Wyrabiamy wszystko na kleistą masę. Przyprawiamy tymiankiem i kminkiem.

Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Smarujemy go oliwą, a na niego wykładamy masę ziemniaczaną. Wyrównujemy ją, by zajęła całą blachę warstwą o grubości poniżej centymetra.

Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez ok. 20 minut, aż masa będzie sucha. W międzyczasie na patelni rozgrzewamy olej i kroimy pozostałe warzywa.

Na oleju smażymy mięso mielone. Kiedy zacznie się rumienić, dodajemy cebulę, a następnie paprykę i smażymy, aż warzywa będą miękkie. Przyprawiamy solą, pieprzem, sproszkowaną papryką i kuminem.

Wysmażone mięso odstawiamy do przestudzenia. Placek ziemniaczany kroimy na sześć części. Na każdą z nich nakładamy porcję mięsa i zawijamy. Układamy roladki w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem. Posypujemy mozzarellą i zapiekamy przez kolejne 15 minut, zmniejszając temperaturę do 180 stopni.

Wypróbuj też przepisy na obłędny obiad z ziemniaków oraz na ekspresowe ciasto z brzoskwiniami.

zwijanie placków
Fot. YouTube/ PRATİK YEMEKLER