Kroję drobniutko i dodaję do pora. 1 czynność jest kluczowa, by surówka smakowała na medal
Ile gospodyń domowych, tyle pomysłów na surówkę. Gwarantuję jednak, ze ta, którą poznasz poniżej, warta jest wypróbowania. 2 składniki warzywne i prosty sos gwarantują sukces. Chrupiąca i soczysta surówka będzie pasować do każdego dania.
Surówka z pora dobra, jak nigdy wcześniej
Surówka z pora najczęściej kojarzy nam się z dodatkiem jabłka. W tym przypadku jest jednak inaczej. Dzięki pomysłowemu składnikowi surówka wychodzi cudownie soczysta i chrupiąca, a także pięknie się prezentuje.
Do pora doskonale pasuje słodka czerwona papryka. Uwaga jednak- warto ją obrać przed podaniem. Szybkim i skutecznym sposobem jest użycie dobrze naostrzonej obieraczki do warzyw. Podobny pomysł na surówkę znajdziecie na kanale YouTube Weronika Domogród, skąd pochodzą niektóre użyte przez nas zdjęcia.
Podsmażam jabłka na patelni i zalewam tą masą. To najszybszy przepis na ciasto, jaki istniejePrzepis na najlepszą surówkę z pora
Żadna surówka nie może się obyć bez sosu. W tym przypadku mamy sporą dowolność i możemy sos modyfikować wedle własnych upodobań. Jego podstawowym i najważniejszym składnikiem jest dobrej jakości olej lub oliwa sałatkowa. Poniżesz znajdziesz wszystkie szczegóły.
Składniki:
- 1 duży por
- 1 duża papryka lub 2 mniejsze
- 2-3 łyżki oleju lub oliwy
- miód lub cukier do smaku
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki jogurtu naturalnego i/lub 1 łyżeczka majonezu (opcjonalnie)
Sposób na idealną surówkę z pora krok po kroku
Zacznij od przygotowania warzyw do surówki. Z pora usuń zieloną część. Tę białą przetnij wzdłuż na 4 części i dokładnie umyj. Pora pokrój w cienkie plasterki.
Umyj także czerwone papryki. Następnie obierz je ze skóry. Na koniec usuń z nich gniazda nasienne, a same papryki pokrój w drobniutką kosteczkę.
Warzywa przełóż do salaterki. W osobnej misce wymieszaj wszystkie składniki sosu. Dodaj sos do pora z papryką i wszystko razem wymieszaj. Doskonała surówka gotowa jest do podania.
Sprawdź też przepis na niebanalne placki ziemniaczane oraz na błyskawiczną przekąskę z ciasta francuskiego.