Zapiekanka makaronowa z mięsa po rosole. Prosty i przepyszny obiad - Nic się nie zmarnuje
Zapiekanka jest doskonałym pomysłem na zagospodarowanie zalegających w lodówce warzyw, kasz czy makaronów. Tym razem proponujemy wam danie, które pomoże wam wykorzystać mięso z przygotowanego wcześniej rosołu. Wystarczy je doprawić i połączyć z pozostałymi składnikami. Zapieczone pod serową pierzynką będzie wyśmienite. Spróbujecie?
Zapiekanki są pysznymi daniami, których przygotowanie nie sprawi wam większych trudności. Po wyśmienitej kompozycji z ziemniakami, boczkiem i cebulą oraz s pecjale z mięsem mielonym , prezentujemy wam znacznie prostszy — ale wciąż smaczny — sposób na zapiekankę makaronową. Resztki z rosołu się nie zmarnują.
Przepis na wyborną zapiekankę z mięsem po rosole
Składniki:
-
porcja mięsa z rosołu
-
200 g dowolnego makaronu
-
2 większe pomidory
-
1 średniej wielkości cukinia
-
150 ml śmietany 30%
-
150 ml wody
-
100 g ulubionego sera żółtego
-
1 jajo
-
1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
-
1 łyżeczka ziół prowansalskich
-
sól i pieprz w ilości do smaku
-
odrobina oleju rzepakowego
Przygotowanie:
Mięso oddzielamy od kości, doprawiamy je przyprawą do kurczaka i solą oraz pieprzem, jeśli uznany za stosowne. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Naczynie żaroodporne natłuszczamy, wrzucamy do niego mięso oraz surowy makaron.
Cukinię myjemy i kroimy niezbyt duże kawałki. Pomidory sparzamy wrzątkiem, usuwamy z nich skórkę i także kroimy. Warzywa dodajemy do makaronu. Śmietanę łączymy z wodą i jajkiem.
Dodajemy starty na tarce o większych oczkach ser żółty, zioła prowansalskie oraz nieco świeżo zmielonego pieprzu. Masę przenosimy do warzyw z makaronem i mięsem. Pieczemy około 40 minut. Smacznego.
Wskazówki:
-
Jeżeli nie macie pod ręką świeżych pomidorów, sięgnijcie po krojone z puszki. Będą równie dobre.
-
Do zapiekanki możemy wykorzystać dowolne warzywa, które znajdziemy w lodówce. Będzie pasował również ugotowany wcześniej makaron.
Źródło zdjęcia; canva/sidrahsana
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Ekspresowe puszyste racuchy z 3 składników. Sekret tkwi w 1 sztuczce
-
Prosty przepis na placki z kalafiora. Smakują lepiej od klasycznych ziemniaczanych
-
Obłędnie soczyste śmietankowe kotlety schabowe. Idealne na niedzielny obiad
Źródło: stronakuchni