Smakosze.pl Przepisy Zapomnij o jogurcie, kefirze lub maślance. Najlepsze racuchy wyjdą na tym składniku F racuchy/racuchy na śmietanie
Fot. Canva

Zapomnij o jogurcie, kefirze lub maślance. Najlepsze racuchy wyjdą na tym składniku F racuchy/racuchy na śmietanie

23 stycznia 2025
Autor tekstu: Kacper Jozopowicz

Tłusty Czwartek zbliża się wielkimi krokami, dlatego warto zapoznać się ze słodkościami, które można przygotować specjalnie na ten dzień. Klasycznym wyborem są oczywiście pączki i faworki, których z pewnością nie może zabraknąć wtedy w naszym domu. Jedna dobrze jest również przyrządzić coś innego, nowego. Dobrym pomysłem będą racuchy. Warto je przyrządzić według patentu naszych babć.

Propozycje słodkości na Tłusty Czwartek

Pączki to klasyczne smakołyki, które są obowiązkowym punktem na liście do zjedzenia w Tłusty Czwartek . Jak mówi polska tradycja, tego dnia każdy musi zjeść chociaż jednego pączka, aby mu się wiodło do końca roku . Świetnym wyborem są także faworki , które nazywane są również chrustami . Ciekawostką jest to, że aby pączki nie piły zbyt dużo tłuszczu, należy do ciasta dodać kieliszek spirytusu. My natomiast tym razem proponujemy w ten słodki dzień przygotować pyszne racuchy, ale nie klasyczne .

Smażone racuchy na patelni
Fot. Shutterstock/Pawel Michalowski
Żadna patelnia i piekarnik. Teraz placki ziemniaczane smażę w zupełnie inny sposób

Racuchy na śmietanie

Racuchy na śmietanie to świetny wybór na przygotowanie słodkich pyszności na Tłusty Czwartek. Do ich przyrządzenia będziemy potrzebować następujących składników.

Składniki:

  • 1 szklanka śmietany
  • 3/4 szklanki Mąka
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • olej do smażenia
  • jabłka
  • 1 łyżka cukru

Jak zrobić racuchy na śmietanie?

Przygotowanie pysznych racuchów jest szybkie i proste .

W pierwszej kolejności do miski przekładamy śmietanę. Można użyć pół na pół śmietany 30% i 18% . Następnie dodajemy jajko, mąkę, proszek do pieczenia, a także doprawiamy szczyptą soli, łyżką cukru oraz dwiema łyżeczkami cukru waniliowego, które możemy również zastąpić cynamonem. Całość dokładnie miksujemy.

W międzyczasie obieramy nasze jabłka, starannie usuwamy gniazda nasienne, a następnie kroimy w cieniutkie plasterki. Możemy też wykorzystać do tego tarkę. Owoce dodajemy do ciasta i wszystko razem mieszamy .

Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron, aż nasze racuchy się zarumienią .

Smakołyki możemy udekorować cukrem pudrem .

Gotowe racuchy posypane cukrem
Fot. Shutterstock/Arkadiusz Fajer

Sprawdź przepis na zupę idealną na odchudzanie . Zobacz, jaką przyprawę dodać do fasolki po bretońsku .

Mieszam z musztardą i zalewam kiszone ogórki. Ta surówka smakuje jak z restauracji
Pokrój boczek i ułóż go na cieście francuskim. Ta kolacja z piekarnika zasługuje na medal
Obserwuj nas w
autor
Kacper Jozopowicz

Redaktor portalu Smakosze.pl. Jestem absolwentem Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie na kierunku Dziennikarstwo i komunikacja społeczna. Obecnie studiuję Produkcję medialną na studiach magisterskich. Piłka nożna to moja pasja, ale jestem również otwarty na inne dyscypliny sportowe. Bardzo lubię chodzić do teatru.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy