Zapomnij o kupnym. Domowy chleb zrobisz w parę chwil
Domowy chleb można przygotować w mniej niż kwadrans. Wystarczy wmieszać mąkę z kilkoma innymi składnikami i wstawić do piekarnika na nieco ponad godzinę. Pieczywo będzie doskonałe do przygotowania kanapek. Musicie spróbować — w żadnej piekarni takiego nie kupicie.
Przepis na domowy chleb
Prosty sposób na pieczywo przyda się każdemu. Lekki, pełen smaku pszenny chleb z ziarnami będzie idealny do past warzywnych czy owocowych dżemów. Każdy będzie zachwycony jego smakiem.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej typu 550
- 500 ml letniej wody
- 30 g świeżych drożdży
- 85 g pestek słonecznika lub dyni
- 20 ml oleju rzepakowego
- 10 g cukru
- 15 g soli
Jak upiec smaczny chleb? W mniej niż 15 minut
W dużej misce umieszczamy mąkę pszenną oraz wybrane pestki i dokładnie je mieszamy. Do letniej wody wkruszamy drożdże. Mieszamy, aż rozpuszczą się w płynie. Wsypujemy też cukier oraz sól i również je rozprowadzamy.
Na koniec wlewamy jeszcze olej i przenosimy mieszankę do mąki z pestkami. Starannie wszystko mieszamy — chcemy uzyskać ciasto pozbawione grudek. Gotową masę na chleb przenosimy do natłuszczonej i oprószonej bułką tartą keksówki.
Wstawiamy do zimnego piekarnika. Ustawiamy temperaturę na 180 stopni Celsjusza i czekamy 70 minut. Po tym czasie chleb już powinien pięknie urosnąć i zarumienić się. Studzimy go na kratce.
Z czym podać domowy chleb?
Chleb jest świetną bazą do stworzenia wielu pysznych kanapek. Do wypieku z nasionami słonecznika będą świetnie pasowały domowe konfitury np. ze śliwki . Warto połączyć ja z pysznym masłem z orzeszków ziemnych .
Na naszej stronie znajdziecie też sprawdzone przepisy na pyszne pasty warzywne do pieczywa. Polecamy spróbować chleba ze smalcem z fasoli . Być może też spodoba wam się lekka kompozycja na bazie bakłażana .