Smakosze.pl Przepisy Zapomnij o kupnym. Domowy chleb zrobisz w parę chwil
Screen z filmu na kanale YouTube po swojemu

Zapomnij o kupnym. Domowy chleb zrobisz w parę chwil

5 marca 2023

Domowy chleb można przygotować w mniej niż kwadrans. Wystarczy wmieszać mąkę z kilkoma innymi składnikami i wstawić do piekarnika na nieco ponad godzinę. Pieczywo będzie doskonałe do przygotowania kanapek. Musicie spróbować — w żadnej piekarni takiego nie kupicie.

Przepis na domowy chleb

Prosty sposób na pieczywo przyda się każdemu. Lekki, pełen smaku pszenny chleb z ziarnami będzie idealny do past warzywnych czy owocowych dżemów. Każdy będzie zachwycony jego smakiem.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej typu 550
  • 500 ml letniej wody
  • 30 g świeżych drożdży
  • 85 g pestek słonecznika lub dyni
  • 20 ml oleju rzepakowego
  • 10 g cukru
  • 15 g soli
Czy ryby z puszki są zdrowe? Dietetycy nie mają wątpliwości

Jak upiec smaczny chleb? W mniej niż 15 minut

W dużej misce umieszczamy mąkę pszenną oraz wybrane pestki i dokładnie je mieszamy. Do letniej wody wkruszamy drożdże. Mieszamy, aż rozpuszczą się w płynie. Wsypujemy też cukier oraz sól i również je rozprowadzamy.

Na koniec wlewamy jeszcze olej i przenosimy mieszankę do mąki z pestkami. Starannie wszystko mieszamy — chcemy uzyskać ciasto pozbawione grudek. Gotową masę na chleb przenosimy do natłuszczonej i oprószonej bułką tartą keksówki.

Wstawiamy do zimnego piekarnika. Ustawiamy temperaturę na 180 stopni Celsjusza i czekamy 70 minut. Po tym czasie chleb już powinien pięknie urosnąć i zarumienić się. Studzimy go na kratce.

Z czym podać domowy chleb?

Chleb jest świetną bazą do stworzenia wielu pysznych kanapek. Do wypieku z nasionami słonecznika będą świetnie pasowały domowe konfitury np. ze śliwki . Warto połączyć ja z pysznym masłem z orzeszków ziemnych .

Na naszej stronie znajdziecie też sprawdzone przepisy na pyszne pasty warzywne do pieczywa. Polecamy spróbować chleba ze smalcem z fasoli . Być może też spodoba wam się lekka kompozycja na bazie bakłażana .

Chleb domowy jest najlepszy.png
canva/Olga Kriger
Jak długo gotować pierogi? Z tym farszem 2 minuty i ani chwili dłużej
Bez zagniatania ciasta, bez duszenia jabłek. Najpyszniejszą szarlotkę zrobisz w 10 minut
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy