Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Bez zagniatania ciasta, bez duszenia jabłek. Najpyszniejszą szarlotkę zrobisz w 10 minut

Bez zagniatania ciasta, bez duszenia jabłek. Najpyszniejszą szarlotkę zrobisz w 10 minut

Szybka szarlotka
canva/amberto4ka

Szarlotka skusi niejednego łasucha. Znakomity deser z jabłkami można przygotować niemalże ekspresowo. Wystarczy połączyć ze sobą kilka składników i zalać nimi pokrojone jabłka. Prościej się nie da, a rodzina będzie zachwycona.

Przepis na szybką szarlotkę

Zrobienie pysznego deseru z jabłkami nie musi zająć wam całego popołudnia. Nie będzie też wymagało korzystania z gotowych wyrobów takich jak owocowe musy czy mrożone ciasto francuskie. Zachwyci natomiast równie mocno, co szarlotka na kruchym spodzie.

Składniki:

  • około 300 g jabłek
  • 80 g cukru
  • 100 ml mleka
  • 2 duże jaja
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu lub pół łyżeczki kardamonu
  • kilka kropel esencji waniliowej
  • cukier puder do posypania (opcjonalnie)
Jak długo gotować pierogi? Z tym farszem 2 minuty i ani chwili dłużej

Jak szybko przygotować szarlotkę? Znamy prosty patent

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Jabłka myjemy, pozbawiamy skórki i gniazd nasiennych. Kroimy je w niewielką kostkę. Owoce umieszczamy na dnie wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 26 cm. Posypujemy je cynamonem lub kardamonem.

W dużej misce umieszczamy jajka oraz cukier i miksujemy je na kogel-mogel. Wlewamy mleko i łączymy. Podobnie postępujemy z mąką i proszkiem do pieczenia, z tą różnicą, że przesiewamy je też przez sito.

Na koniec do masy dodajemy esencję waniliową. Zalewamy nią jabłka i wyrównujemy powierzchnię. Szarlotkę pieczemy 40 minut. Po ostudzeniu możemy ją posypać cukrem pudrem.

Jak podawać ekspresową szarlotkę?

Ciasto ze smakowitymi jabłkami doskonale komponuje się z porcją waniliowych lodów oraz bitą śmietaną. Można też pokusić się o ubicie mleczka kokosowego. Ta opcja spodoba się osobom unikającym produktów mlecznych.

Inne przepisy na szarlotkę znajdziecie na naszej stronie. Szczególnie polecamy elegancką wersję bez pieczenia — zachwyci nawet wybrednych. Być może skusi was też ciasto z dodatkiem korzennych przypraw i bakalii. Jest idealne nie tylko na święta.

Szybka szarlotka jest pyszna.png
anva/tamara_kulikova