Bez zagniatania ciasta, bez duszenia jabłek. Najpyszniejszą szarlotkę zrobisz w 10 minut
Szarlotka skusi niejednego łasucha. Znakomity deser z jabłkami można przygotować niemalże ekspresowo. Wystarczy połączyć ze sobą kilka składników i zalać nimi pokrojone jabłka. Prościej się nie da, a rodzina będzie zachwycona.
Przepis na szybką szarlotkę
Zrobienie pysznego deseru z jabłkami nie musi zająć wam całego popołudnia. Nie będzie też wymagało korzystania z gotowych wyrobów takich jak owocowe musy czy mrożone ciasto francuskie. Zachwyci natomiast równie mocno, co szarlotka na kruchym spodzie.
Składniki:
- około 300 g jabłek
- 80 g cukru
- 100 ml mleka
- 2 duże jaja
- 200 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu lub pół łyżeczki kardamonu
- kilka kropel esencji waniliowej
- cukier puder do posypania (opcjonalnie)
Jak szybko przygotować szarlotkę? Znamy prosty patent
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Jabłka myjemy, pozbawiamy skórki i gniazd nasiennych. Kroimy je w niewielką kostkę. Owoce umieszczamy na dnie wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 26 cm. Posypujemy je cynamonem lub kardamonem.
W dużej misce umieszczamy jajka oraz cukier i miksujemy je na kogel-mogel. Wlewamy mleko i łączymy. Podobnie postępujemy z mąką i proszkiem do pieczenia, z tą różnicą, że przesiewamy je też przez sito.
Na koniec do masy dodajemy esencję waniliową. Zalewamy nią jabłka i wyrównujemy powierzchnię. Szarlotkę pieczemy 40 minut. Po ostudzeniu możemy ją posypać cukrem pudrem.
Jak podawać ekspresową szarlotkę?
Ciasto ze smakowitymi jabłkami doskonale komponuje się z porcją waniliowych lodów oraz bitą śmietaną. Można też pokusić się o ubicie mleczka kokosowego. Ta opcja spodoba się osobom unikającym produktów mlecznych.
Inne przepisy na szarlotkę znajdziecie na naszej stronie. Szczególnie polecamy elegancką wersję bez pieczenia — zachwyci nawet wybrednych. Być może skusi was też ciasto z dodatkiem korzennych przypraw i bakalii. Jest idealne nie tylko na święta.