Smakosze.pl Przepisy Zapomnij o makaronie, jest lepszy dodatek do pomidorowej i rosołu. Hitowy patent od Gessler
Fot. Canva/Julia Ahanova, Jakub Kaminski/East News

Zapomnij o makaronie, jest lepszy dodatek do pomidorowej i rosołu. Hitowy patent od Gessler

8 grudnia 2024
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Rosół i zupę pomidorową zwykle podajemy z makaronem. Niektórzy makaron zamieniają na lane kluski, ryż lub kaszę mannę. Mało kto w Polsce kultowe zupy jadł z dodatkiem, który popularny jest w słonecznej Italii. Tak też rosół podaje Magda Gessler. Smak po prostu zachwyca.

Nie ma lepszego dodatku do pomidorowej i rosołu

Magda Gessler rosół podaje z włoskim passatelli. To rodzaj makaronu , który jest inny, niż zwykle. Jego głównym składnikiem nie jest bowiem mąka, a parmezan. Ten wyśmienity dodatek do zup jest bardzo prosty w przygotowaniu.

Włoskie kluseczki polecamy podać również z zupą pomidorową gotowaną na rosole z poprzedniego obiadu. Aromatyczna zupa z passatelli smakuje o wiele lepiej niż z makaronem, czy ryżem.

kluseczki do rosołu.jpg
Fot. Shutter/Marina Bakush
Zjadł gotowy makaron od Makłowicza. 1 rzecz od razu rzuciła mu się w oczy

Przepis na kluseczki do rosołu i pomidorowej

Składniki:

  • 200 g parmezanu
  • 150 g tartej bułki
  • 3 jajka
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • szczypta soli

Jak przygotować kluseczki od Magdy Gessler?

Ser zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Dodaj bułkę tartą, jajka, sól i gałkę muszkatołową. Całość wyrabiaj do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Gdy składniki się połączą, wyrób z nich kulę, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na 15 minut.

Po tym czasie ciasto podziel na mniejsze części i każdą z nich przepuść przez maszynkę do mięsa z sitkiem o grubych oczkach. Ciasto odcinaj co kilka centymetrów. Małe kluseczki ułóż na papierze do pieczenia w taki sposób, by się nie posklejały.

Kluseczki wrzucaj do gotującego się rosołu lub zupy pomidorowej. Gotuj 5 minut i od razu podaj, smacznego!

Poznaj również przepis na wyśmienite ciasto na pierogi z 1920 roku oraz kotlety mielone z niecodziennym dodatkiem. Rodzina będzie zachwycona.

kluseczki do rosołu.jpg
Fot. Shutterstock/Marina Bakush

Źródło: beszamel.se.pl

Ten przepis ma pierogi na ponad 100 lat. Do dziś nie wymyślono doskonalszego
Cała Polska korzysta z przepisu Ani Bardowskiej na pierniczki. Nie ma lepszego
Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy