Smakosze.pl

Canva / Adam88xx

Ten przepis ma pierogi na ponad 100 lat. Do dziś nie wymyślono doskonalszego

6 Stycznia 2023

Autor tekstu:

Aleksandra Proch

Wychodzimy z założenia, że z tradycją nie ma co dyskutować. Z tego powodu oddajemy do dyspozycji ponad 100 letni przepis na ciasto na pierogi. Jego smak zachwyca niezmiennie do dnia dzisiejszego. Wypróbuj ten niezawodny sposób.

Sekretem udanego ciasta na pierogi są właściwie dobrane proporcje składników oraz jego odpowiednie wyrobienie. Nie bez znaczenia pozostaje też rodzaj mąki- najlepiej wybrać typ 450. Zapomnij tez o dodatku jajka do ciasta. Ten zwyczaj przywędrował z Włoch i nie służy naszemu przepisowi.

Przepis na doskonałe ciasto na pierogi sprzed 100 lat

Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej typ 450

  • 0,5 łyżeczki oleju

  • 0,5 łyżeczki soli

  • 140 ml ciepłej wody

Jak wyrobić elastyczne i delikatne ciasto na pierogi?

Mąkę do ciasta na pierogi dokładnie przesiej do dużej miski. W osobnym naczyniu wymieszaj ciepłą przegotowaną wodę, olej oraz sól. Całość dodaj do mąki.

Ciasto na pierogi zacznij delikatnie mieszać na za pomocą drewnianej łyżki lub kuchennej szpatułki. Następnie przejdź do wyrabiania jedną ręką. Kiedy zobaczysz, że odchodzi od brzegów naczynia, przełóż ciasto na stolnicę lub blat. Wyrabiaj obiema dłońmi przez ok. 15 minut, aż pod wpływem ciepła stanie się miękkie i elastyczne.

Gotowe ciasto na pierogi odstaw pod przykryciem na kilkanaście minut. Następnie rozwałkuj je cienko na podsypanym mąką blacie. Z rozwałkowanego ciasta możesz za pomocą szklanki zacząć wykrawać okręgi. Na każdy z nich nakładaj łyżeczkę ulubionego farszu i z całości formuj pierogi.

Canva / Massonstock
Canva / Massonstock

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

  • Dlaczego obecnie wędliny, tak szybko się psują? Nie chodzi tylko o przechowywanie

  • Babcia Danusia do ciasta na pączki dodaje niezwykły składnik. Tak miękkich jeszcze nie jadłeś

  • Bezpieczne przechowywanie zapasów na Święta z lodówką Haier

  • Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Babcia Alka dodaje do ogórków 1 prosty składnik. Jej mizerię ubóstwia cała rodzina
Czytaj więcej >

Przepisy

Na Śląsku dodają do mielonych ten składnik. Tak pysznych jeszcze nie jedliście
Czytaj więcej >

Przepisy

Starła marchewkę i jeszcze 2 warzywa. Lepszej surówki nie zjesz nawet w restauracji
Czytaj więcej >

Przepisy

Mistrzowski przepis na leczo od Koła Gospodyń Wiejskich. Nawet Gessler nie ma lepszego
Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, do czego syn Gessler dodaje pokrzywę. Danie zrobi prawdziwą furorę
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk robi genialne młode ziemniaki. Zdradził też świetny patent na ich czyszczenie
Czytaj więcej >
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >