Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ten przepis ma pierogi na ponad 100 lat. Do dziś nie wymyślono doskonalszego
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 06.01.2023 19:53

Ten przepis ma pierogi na ponad 100 lat. Do dziś nie wymyślono doskonalszego

pierogi
Canva / Adam88xx

Wychodzimy z założenia, że z tradycją nie ma co dyskutować. Z tego powodu oddajemy do dyspozycji ponad 100 letni przepis na ciasto na pierogi. Jego smak zachwyca niezmiennie do dnia dzisiejszego. Wypróbuj ten niezawodny sposób.

Sekretem udanego ciasta na pierogi są właściwie dobrane proporcje składników oraz jego odpowiednie wyrobienie. Nie bez znaczenia pozostaje też rodzaj mąki- najlepiej wybrać typ 450. Zapomnij tez o dodatku jajka do ciasta. Ten zwyczaj przywędrował z Włoch i nie służy naszemu przepisowi.

Przepis na doskonałe ciasto na pierogi sprzed 100 lat

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej typ 450

  • 0,5 łyżeczki oleju

  • 0,5 łyżeczki soli

  • 140 ml ciepłej wody

Jak wyrobić elastyczne i delikatne ciasto na pierogi?

Mąkę do ciasta na pierogi dokładnie przesiej do dużej miski. W osobnym naczyniu wymieszaj ciepłą przegotowaną wodę, olej oraz sól. Całość dodaj do mąki.

Ciasto na pierogi zacznij delikatnie mieszać na za pomocą drewnianej łyżki lub kuchennej szpatułki. Następnie przejdź do wyrabiania jedną ręką. Kiedy zobaczysz, że odchodzi od brzegów naczynia, przełóż ciasto na stolnicę lub blat. Wyrabiaj obiema dłońmi przez ok. 15 minut, aż pod wpływem ciepła stanie się miękkie i elastyczne.

Gotowe ciasto na pierogi odstaw pod przykryciem na kilkanaście minut. Następnie rozwałkuj je cienko na podsypanym mąką blacie. Z rozwałkowanego ciasta możesz za pomocą szklanki zacząć wykrawać okręgi. Na każdy z nich nakładaj łyżeczkę ulubionego farszu i z całości formuj pierogi.

Canva / Massonstock
Canva / Massonstock

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: