Ten przepis ma pierogi na ponad 100 lat. Do dziś nie wymyślono doskonalszego
Wychodzimy z założenia, że z tradycją nie ma co dyskutować. Z tego powodu oddajemy do dyspozycji ponad 100 letni przepis na ciasto na pierogi. Jego smak zachwyca niezmiennie do dnia dzisiejszego. Wypróbuj ten niezawodny sposób.
Sekretem udanego ciasta na pierogi są właściwie dobrane proporcje składników oraz jego odpowiednie wyrobienie. Nie bez znaczenia pozostaje też rodzaj mąki- najlepiej wybrać typ 450. Zapomnij tez o dodatku jajka do ciasta. Ten zwyczaj przywędrował z Włoch i nie służy naszemu przepisowi.
Przepis na doskonałe ciasto na pierogi sprzed 100 lat
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej typ 450
0,5 łyżeczki oleju
0,5 łyżeczki soli
140 ml ciepłej wody
Jak wyrobić elastyczne i delikatne ciasto na pierogi?
Mąkę do ciasta na pierogi dokładnie przesiej do dużej miski. W osobnym naczyniu wymieszaj ciepłą przegotowaną wodę, olej oraz sól. Całość dodaj do mąki.
Ciasto na pierogi zacznij delikatnie mieszać na za pomocą drewnianej łyżki lub kuchennej szpatułki. Następnie przejdź do wyrabiania jedną ręką. Kiedy zobaczysz, że odchodzi od brzegów naczynia, przełóż ciasto na stolnicę lub blat. Wyrabiaj obiema dłońmi przez ok. 15 minut, aż pod wpływem ciepła stanie się miękkie i elastyczne.
Gotowe ciasto na pierogi odstaw pod przykryciem na kilkanaście minut. Następnie rozwałkuj je cienko na podsypanym mąką blacie. Z rozwałkowanego ciasta możesz za pomocą szklanki zacząć wykrawać okręgi. Na każdy z nich nakładaj łyżeczkę ulubionego farszu i z całości formuj pierogi.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Dlaczego obecnie wędliny, tak szybko się psują? Nie chodzi tylko o przechowywanie
Babcia Danusia do ciasta na pączki dodaje niezwykły składnik. Tak miękkich jeszcze nie jadłeś
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama