Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Cała Polska korzysta z przepisu Ani Bardowskiej na pierniczki. Nie ma lepszego
Monika Dec
Monika Dec 08.12.2024 12:50

Cała Polska korzysta z przepisu Ani Bardowskiej na pierniczki. Nie ma lepszego

pierniczki Ani Bardowskiej
fot. Canva i instagram/@Ania Bardowska

Pierniczki są jednym z ulubionych świątecznych przysmaków. Jeszcze masz szansę je zrobić i w święta Bożego Narodzenia cieszyć się ich smakiem. Przepis Ani Bardowskiej na te świąteczne ciasteczka nie ma sobie równych. Skorzystało z niego już wiele osób i każdy był zadowolony.

Pierniczki Ani Bardowskiej

Ania Bardowska to jedna z najpopularniejszych uczestniczek programu Rolnik Szuka Żony. Znalazła nie tylko miłość, ale również podbiła serca widzów. Na swoim profilu na Instagramie pokazuje nie tylko swoje codzienne życie, ale również dzieli się ciekawymi przepisami. Jej fani są zgodni - dania proponowane przez Anie są smaczne i dość łatwe do zrobienia! Kilka z nich znajdziecie na naszej stronie - pisaliśmy m.in. o jej patencie na rosół oraz chleb czosnkowy. Teraz czas na pierniczki. Korzenne ciasteczka z pewnością ucieszą całą rodzinę!

lukrowane pierniczki
fot. Canva
Rewolucja w Żabce. Sieć rozważa rozwiązanie rodem z dawnych lat

Przepis Ani Bardowskiej na pierniczki

Ania Bardowska korzysta ze sprawdzonego przepisu na pierniczki. Poniżej prezentujemy listę potrzebnych do ich zrobienia składników oraz sposób ich wykonania.

Lista składników na pierniczki:

  • 1 kg mąki
  • 2,5 łyżeczki sody 
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 250 g masła
  • 250 g miodu
  • 4 jajka

Pierniczki najlepsze na Boże Narodzenie z przepisu Ani Bardowskiej

Wsyp do miski kilogram mąki i 2,5 łyżeczki sody. Odstaw. Do garnka włóż masło, wlej miód i wsyp przyprawę do piernika. Ustaw go na małym ogniu i podgrzewaj, cały czas mieszając. Gdy składniki się rozpuszczą i uzyskają jednolitą konsystencję, odstaw ją do ostudzenia.

Ubij jajka na puszystą pianę, a następnie wymieszaj ją z ostudzonym masłem z miodem, stopniowo dodawaj do powstałej masy mąkę z sodą. Wyrób ciasto.

Rozwałkuj ciasto, wytnij z niego dowolne kształty. Piecz pierniczki przez około 10 minut w 180 stopniach C. Korzenne ciasteczka udekoruj lukrem i ulubionymi ozdobami. Smacznego!

wycinanie pierniczków
fot. Canva