Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ten przepis na ciasto na pierogi pochodzi z 1920 roku. Do tej pory nie wymyślono doskonalszego
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 08.12.2024 12:51

Ten przepis na ciasto na pierogi pochodzi z 1920 roku. Do tej pory nie wymyślono doskonalszego

pierogi
Fot. Canva/pixelshot

Pierogi mogą smakować jeszcze lepiej. Poznaj najstarszy, znany przepis na ciasto, a klasyczne danie wyjdzie idealne. Sekret udanego ciasta tkwi, nie tylko w długim wyrabianiu ciasta, ale i niezbędnym, głównym składniku. 

Pierogi doskonałe

Wbrew pozorom smak pierogów nie zależy tylko i wyłącznie z przygotowanego farszu, ale też z ciasta. Czasami wychodzi zbyt zbite i twarde, a przez to pierogi wychodzą bardzo przeciętne. Na szczęście możesz temu zaradzić w bardzo łatwy sposób. Wystarczy, że przygotujesz je według przepisu z 1920 roku.

Dowiesz się z niego, jak i z czego przygotować idealne ciasto na pierogi. Dzięki niemu pierogi tak wyjdą delikatne, że aż będą rozpływały się w ustach. Poznaj sposób, a będziesz stosować go za każdym razem, kiedy najdzie cię ochota na pierogi. 

mąka.jpg
Fot. Canva/George Dolgihk
Cała Polska korzysta z przepisu Ani Bardowskiej na pierniczki. Nie ma lepszego

Pierogi doskonałe dzięki tej mące

Ciasto na pierogi wyjdzie idealne, jeżeli przygotujesz je z odpowiedniej mąki. Przepis z 1920 roku wymaga, aby była to mąka pszenna typu 450, która jest bardzo drobno zmielona. Właśnie przez to ciasto wychodzi gładkie, delikatne i elastyczne. Oprócz tego składnika potrzebne będą także inne. Znajdziesz je wszystkie na liście, która znajduje się poniżej. Trzymaj się podanych proporcji, a pierogi wyjdą idealne.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej typu 450
  • 280 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka oleju

Przepis na ciasto na pierogi

Przygotowanie ciasta na pierogi rozpocznij od przesiania mąki do miski. Do drugiej miski wlej wodę, olej i wsyp sól. Wymieszaj składniki w jednolitą mieszaninę, a następnie wlej ją do miski z mąką. 

Za pomocą dłoni zacznij wyrabiać ciasto. Kiedy składniki się połączą, przełóż ciasto na stolnicę i kontynuuj wyrabianie. Kiedy ciasto będzie miękkie i sprężyste pozostaw je na chwilę pod przykryciem. Później podziel je na kawałki, rozwałkuj na cienki placek i stwórz smaczne pierogi.

Sprawdź także skuteczny sposób na czyszczenie szafek kuchennych z tłuszczu oraz dowiedz się, jakiej ryby powinni unikać seniorzy

ciasto na pierogi.jpg
Fot. Canva/macniak