Smakosze.pl Porady Zapomnij o piekarniku i wystawianiu na słońce. Grzyby najlepiej i najtaniej ususzysz na zimno
canva/jirkaejc

Zapomnij o piekarniku i wystawianiu na słońce. Grzyby najlepiej i najtaniej ususzysz na zimno

29 maja 2023

Grzyby świetnie nadają się do suszenia. Zamiast jednak inwestować w specjalne urządzenia, wystawiać je na słońce czy korzystać z piekarnika, można je zabezpieczyć przy pomocy znacznie tańszej metody. Konieczne będzie włożenie zebranych okazów do lodówki. Wyjaśniamy jak przeprowadzić proces krok po kroku.

Grzyby suszone zachowują zalety świeżych

Suszenie jest skuteczną techniką zabezpieczania niektórych produktów przed zepsuciem. W przypadku uwielbianych przez wielu smakoszy zebranych w lesie grzybów sprawdza się fantastycznie. Produkt w tej postaci zachowuje bowiem swój aromat i smak, a wystarczy jedynie ponownie zalać go wodą, by znów miał właściwą konsystencję.

Wbrew przekonaniu wielu osób, aby zabezpieczyć grzyby samodzielnie, nie trzeba wcale posiadać specjalnej suszarki czy piekarnika. Wystarczy nam urządzenie, które w każdym domu już jest, czyli lodówka. Z pozoru absurdalne rozwiązanie jest zaskakująco skuteczne.

Kasy samoobsługowe w Lidlu mają tajemnicze przyciski. Klienci nie wiedzą do czego służą i wiele tracą

Suszenie grzybów w chłodzie

Proces pozbawiania aromatycznego produktu w lodówce jest niestety czasochłonny. Grzyby trzeba starannie oczyścić, podobnie jak półki chłodziarki. Przeznaczone do suszenia skarbów lasu przestrzenie trzeba też wyłożyć pergaminem, a w ich bezpośrednim otoczeniu umieścić pochłaniacz wilgoci.

Sprzęt zbierze wydobywającą się z grzybów parę wodną i w znacznym stopniu przyczyni się do przyspieszenia procesu osuszania. Jedli dodatkowo ułożymy grzyby luźno — tak, by nie stykały się ani ze sobą, ani ze ściankami lodówki — procedura przebiegnie dość sprawnie.

Grzyby można suszyć w mikrofalówce

Technika jest prosta do bólu. Oczyszczone grzyby należy po prostu włożyć do urządzenia i uruchomić je na kilka minut, ustawiając średnią moc. Po kilku cyklach — między którymi należy otworzyć drzwiczki, by uwolnić nadmiar pary wodnej z komory urządzenia — produkt będzie już odpowiednio zabezpieczony.

Na naszej stronie znajdziecie sprawdzone przepisy na dania, w których użycie suszonych grzybów będzie dobrym pomysłem. Spróbujcie koniecznie pysznych pierogów z kapustą i grzybami — smakują fantastycznie przez cały rok. Być może zainteresuje was też receptura na rosół bez mięsa . Grzyby są tu produktem nadającym zupie niesamowicie głębokiego smaku i aromatu.

Grzyby suszone w lodówce mają aromat.png
canva/alisafarov
Nie uwierzysz, co Wachowicz dodaje do rosołu. Istna wiosna na talerzu
Nie uwierzysz, co Wachowicz dodaje do rosołu. Istna wiosna na talerzu
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy