Zapomnij o tarce i odciskaniu. Te placki ziemniaczane zrobisz zupełnie inaczej
Placki ziemniaczane mogą być smaczne i puszyste. Wystarczy przygotować je z ugotowanych ziemniaków i wykorzystać ubite na sztywną pianę białka. Wykonanie nie jest skomplikowane, a efekty przyjemnie was zaskoczą. Musicie spróbować.
Przepis na puszyste placki ziemniaczane
Nie wszyscy wiedzą, że niesamowicie smaczne placki ziemniaczane można przyrządzić z już ugotowanych bulw. Taki sposób na wykorzystanie pozostałego po obiedzie warzywa jest nie tylko prosty, ale też owocuje uzyskaniem cudownie puszystego i delikatnego rarytasu. I oczywiście nic się nie zmarnuje.
Składniki:
- około 600 g ugotowanych ziemniaków
- 2 duże jaja lub 6 łyżek aquafaby
- 30 g mąki pszennej
- 25 g mąki ziemniaczanej
- 125 ml mleka lub napoju roślinnego lub wody
- szczypta soli
- olej rzepakowy do smażenia
Jak zrobić smaczne placki ziemniaczane? Wykorzystajcie ugotowane ziemniaki
Ugotowane ziemniaki rozgniatamy na gładkie purée. Dodajemy do nich obie mąki, mleko oraz żółtka z obu jaj i dokładnie mieszamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli, aż do uzyskania sztywnej piany.
Ostrożnie łączymy z pozostałymi składnikami. Jeśli będzie to trudne, wlewamy jeszcze trochę wybranego płynu. Placki ziemniaczane smażymy na dobrze rozgrzanym oleju, na niewielkim ogniu — nie chcemy, by się spaliły. Gdy z obu stron będą rumiane, przenosimy je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by usunąć nadmiar tłuszczu.
Wskazówka: jeśli używamy aquafaby, potraktujmy ją jak białka i dodajmy do masy po ubiciu na sztywną pianę. Placki ziemniaczane z tym dodatkiem i z wodą lub dowolnym napojem roślinnym będą wegańskie.
Jak podać placki ziemniaczane?
Rarytas z ugotowanych ziemniaków świetnie smakuje z aromatycznym sosem grzybowym . Można go też zjeść ze śmietaną — zarówno tą kwaśną, jak i ubitą na słodko. Tę drugą opcję warto wzbogacić jeszcze o kilka łyżeczek domowego dżemu np. z czarnej porzeczki .
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na placki ziemniaczane. Szczególnie polecamy wersję bogatą w smaki z serem żółtym i pieczarkami — wasi bliscy ją pokochają. Być może spodoba wam się też receptura, w której surowe ziemniaki rozdrabnia się blenderem , przyspieszając wykonanie klasycznych placków ziemniaczanych.
Źróło: YouTube/ Weronika Domogród