Rozdrobniła sałatę i wymieszała z 3 składnikami. Tak chrupiącej surówki nie zjesz w żadnej restauracji
Surówka z sałaty lodowej jest prosta w przygotowaniu i niesamowicie smaczna. Warzywo łączymy jedynie z trzema innymi składnikami i pysznym sosem przygotowanym z produktów, które z pewnością macie w kuchni. Musicie spróbować.
Przepis na pyszną surówkę z sałatą lodową
Surówki z kapusty potrafią się znudzić. Warto od czasu do czasu wykorzystać sałatę, która jako baza chrupiącego rarytasu sprawdzi się doskonale. Proponujemy lodową, której świeżość znakomicie ożywi niejedno danie.
Składniki:
- 1 nieduża główka sałaty lodowej
- 250 g pomidorków cherry lub innych drobnych
- 1 ogórek szklarniowy
- posiekany szczypiorek wedle uznania (można pominąć)
Składniki na sos do surówki:
- 30 ml oliwy z oliwek
- 10 g ulubionej pikantnej musztardy
- 5 g cukru pudru
- 15 ml soku z cytryny
- sól i pieprz w ilości do smaku
Jak zrobić smaczną surówkę do obiadu? Wystarczą 4 składniki i sos
Sałatę dzielimy na liście. Myjemy je i kroimy na niezbyt duże kawałki. Wrzucamy do miski, a następnie dodajemy posiekany szczypiorek, umytego ogórka w formie niedużej kostki oraz pocięte na ćwiartki umyte pomidorki.
Wszystkie warzywa starannie mieszamy. W szklance przygotowujemy sos, łącząc ze sobą oliwę z oliwek, sok z cytryny, cukier puder, musztardę oraz nieco soli i pieprzu. Dodajemy go do surówki.
Jak podać surówkę z sałatą lodową?
Surówka zawiera świeżego ogórka i pomidor, dlatego też najlepiej smakować będzie bezpośrednio po sporządzeniu. Pasuje do każdego dania mięsnego oraz do warzywnych kotlecików czy bezmięsnych kiełbasek.
Na naszej stronie znajdziecie inne pyszne surówki, które możecie zaserwować do obiadu. Szczególnie polecamy prostą, lekko ostrą kompozycję z porem. Być może skusi wam też bardziej sycąca surówka z czerwoną fasolą.
Źródło: YT/ Weronika Domogród