Zawijam mięso w folię i wkładam do piekarnika. Ta domowa kiełbasa nie ma sobie równych
Domowa kiełbasa jest nie tylko smaczna, ale też łatwa w przygotowaniu. Zrobisz ją bez wędzenia czy parzenia. Wystarczy zawinąć mięso w folię i włożyć do piekarnika. Wyjdzie prawdziwy rarytas, który zjesz z apetytem.
Domowa kiełbasa nie ma sobie równych
Lubisz smak kanapek z kiełbasą? Taka przekąska jest prosta i pyszna. Zwykle kiełbasę kupowałam w sklepie, jednak od jakiegoś czasu to się zmieniło. Wszystko za sprawą tego przepisu na domową kiełbasę.
Robię ją w prosty sposób. Wystarczy, że zawinę mięso w folię i włożę do piekarnika. Nie jest tu potrzebne wędzenie czy parzenie . Wystarczy maszynka do mięsa z odpowiednią nakładką. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Spróbujemy. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.
Jak zrobić domową kiełbasę z piekarnika?
Składniki:
- 400 g wołowiny
- 600 g karkówki
- czosnek
- 9 g soli peklowej
- 9 g soli zwykłej
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 4 ziarna ziela angielskiego
- ½ łyżeczki pieprzu
- ½ łyżeczki kolendry
- 50 ml wody
Karkówkę i wołowinę pokrój na kawałki. Potem zmiel mięso na średnich oczkach maszynki . Zmiel też 4 ząbki czosnku. Następnie zmielone mięso przełóż do miski i wsyp dwa rodzaje soli. Sól peklowa zapewnia dłuższą świeżość kiełbasie .
Wsyp przyprawy, a ziele angielskie rozgnieść w moździerzu. Teraz wszystko dokładnie wymieszaj. Wlej wodę i dalej mieszaj. Woda doda soczystości kiełbasy.
Osłonki namocz przez kilka minut i nabijaj w nie mięso . Użyj do tego maszynki do mielenia mięsa z odpowiednią nakładką.
Domową kiełbasę zjesz z apetytem
Kiełbasę ponakłuwaj, by pozbyć się powietrza. Piekarnik rozgrzej do 90 stopni i kiełbasę piecz około 3 godzin . Temperatura kiełbasy w środku ma około 70 stopni. Po upieczeniu schłodź domową kiełbasę w zimnej wodzie.
Domowa kiełbasa w smaku jest bardzo delikatna, pyszna i będzie doskonałym dodatkiem do kanapek . Możesz użyj jej też do zapiekanek oraz innych dań. Skorzystaj z tego prostego przepisu , bo naprawdę warto. Pisaliśmy o tym, jak przyrządzić faszerowaną cukinię. Radziliśmy, jak gotować fasolkę szparagową, by nie była łykowata.
Źródło: YouTube/SPROBUJEMY
Zdjęcia: screen YouTube/SPROBUJEMY