Smakosze.pl Przepisy Zawijam mięso w folię i wkładam do piekarnika. Ta domowa kiełbasa nie ma sobie równych
Fot. YouTube/SPROBUJEMY

Zawijam mięso w folię i wkładam do piekarnika. Ta domowa kiełbasa nie ma sobie równych

4 lipca 2024

Domowa kiełbasa jest nie tylko smaczna, ale też łatwa w przygotowaniu. Zrobisz ją bez wędzenia czy parzenia. Wystarczy zawinąć mięso w folię i włożyć do piekarnika. Wyjdzie prawdziwy rarytas, który zjesz z apetytem.

Domowa kiełbasa nie ma sobie równych

Lubisz smak kanapek z kiełbasą? Taka przekąska jest prosta i pyszna. Zwykle kiełbasę kupowałam w sklepie, jednak od jakiegoś czasu to się zmieniło. Wszystko za sprawą tego przepisu na domową kiełbasę.

Robię ją w prosty sposób. Wystarczy, że zawinę mięso w folię i włożę do piekarnika. Nie jest tu potrzebne wędzenie czy parzenie . Wystarczy maszynka do mięsa z odpowiednią nakładką. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Spróbujemy. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.

mielenie mięsa.jpg
Fot. Canva/Andrei_Trentea
Bosacka sprawdziła skład uwielbianych parówek. To co znalazła na etykiecie kompletnie ją zaskoczyło

Jak zrobić domową kiełbasę z piekarnika?

Składniki:

  • 400 g wołowiny
  • 600 g karkówki
  • czosnek
  • 9 g soli peklowej
  • 9 g soli zwykłej
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • ½ łyżeczki kolendry
  • 50 ml wody

Karkówkę i wołowinę pokrój na kawałki. Potem zmiel mięso na średnich oczkach maszynki . Zmiel też 4 ząbki czosnku. Następnie zmielone mięso przełóż do miski i wsyp dwa rodzaje soli. Sól peklowa zapewnia dłuższą świeżość kiełbasie .

Wsyp przyprawy, a ziele angielskie rozgnieść w moździerzu. Teraz wszystko dokładnie wymieszaj. Wlej wodę i dalej mieszaj. Woda doda soczystości kiełbasy.

Osłonki namocz przez kilka minut i nabijaj w nie mięso . Użyj do tego maszynki do mielenia mięsa z odpowiednią nakładką.

Domową kiełbasę zjesz z apetytem

Kiełbasę ponakłuwaj, by pozbyć się powietrza. Piekarnik rozgrzej do 90 stopni i kiełbasę piecz około 3 godzin . Temperatura kiełbasy w środku ma około 70 stopni. Po upieczeniu schłodź domową kiełbasę w zimnej wodzie.

Domowa kiełbasa w smaku jest bardzo delikatna, pyszna i będzie doskonałym dodatkiem do kanapek . Możesz użyj jej też do zapiekanek oraz innych dań. Skorzystaj z tego prostego przepisu , bo naprawdę warto. Pisaliśmy o tym, jak przyrządzić faszerowaną cukinię. Radziliśmy, jak gotować fasolkę szparagową, by nie była łykowata.

domowa kiełbasa
Fot. YouTube/SPROBUJEMY

Źródło: YouTube/SPROBUJEMY

Zdjęcia: screen YouTube/SPROBUJEMY

Żadne moczenie w mleku, żadna panierka z jajkiem. Najlepsze kotlety schabowe zrobisz w ten sposób
Wcześniej nie wiedziałem, że z tego warzywa robi się zupę. Teraz mógłbym ją jeść niemal codziennie
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy