Smakosze.pl Przepisy Zetrzyj na tarce, dodaj ser i jajka. Za ten przepis ktoś powinien dostać medal
Fot. YouTube/perfekte rezepte

Zetrzyj na tarce, dodaj ser i jajka. Za ten przepis ktoś powinien dostać medal

7 sierpnia 2024

Ta zapiekanka to totalny hit i strzał w dziesiątkę, jeśli szukasz szybkiego i prostego przepisu na wyśmienity obiad dla całej rodziny. Wystarczy przygotować warzywa, w tym cukinię, dodać ser i jajka, a następnie wstawić do piekarnika. Danie smakuje lepiej, niż pizza!

Zapiekanka warzywna

To nietypowy przepis wśród wszystkich warzywnych zapiekanek . Tę popularną szybką obiadową potrawę przygotowujemy przeważnie w konwencjonalnej warstwowej postaci. Warzywa występują w niej w dużych kawałkach, a za dodatek skrobiowy robią ziemniaki albo makaron.

W tym przepisie jest nieco inaczej. Mięciutkie, duszone warzywa występują w towarzystwie prostego ciasta . Całość plasuje się gdzieś między domową zapiekanką obiadową z piekarnika a uliczną zapiekanką ze składników na kawałku pieczywa.

masa na zapiekankę
Fot. YouTube/perfekte rezepte
Do konfitury śliwkowej dodaję ulubiony produkt moich dzieci. Słoiki znikają błyskawicznie

Zapiekane warzywa julienne

Zdjęcia do tego przepisu pochodzą z kanału Perfekte Rezepte. Autorzy stosują tam w obieraczkę typu julienne, dzięki której z łatwością można przygotować spaghetti z cukinii czy marchewki . Podobne efekty można jednak uzyskać, strugając cukinię zwykłą obieraczką albo krojąc warzywo w słupki.

Składniki

  • 2 cukinie
  • 3 jajka
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 200 g mąki
  • 1 czerwona cebula
  • 1 marchewka
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 papryki (najlepiej w różnych kolorach)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Sól, pieprz, tymianek
  • 150 g startej mozzarelli

Warzywa w cieście

Marchewkę i cukinię kroimy julienne : w cienkie plasterki wzdłuż, a następnie w zapałkę. Cebulę i papryki kroimy w drobne pióra. Cukinię zasypujemy solą i odstawiamy na czas duszenia warzyw.

Na patelnię wrzucamy cebulę. Kiedy zacznie robić się szklista, dodajemy kolejno marchewkę, a po kilku minutach paprykę. Wrzucamy też drobno posiekany czosnek. Dusimy całość, przyprawiając do smaku, aż warzywa będą miękkie.

Cukinię odciskamy dokładnie z wody, którą wypuści pod wpływem posolenia. Przekładamy do suchej miski. Mieszamy z przestudzonymi warzywami z patelni, by razem utworzyły warzywną masę.

Blachę do pieczenia wyłożoną papierem kuchennym albo naczynie żaroodporne wysmarowujemy olejem. Wykładamy warzywa równą warstwą. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni .

W misce rozbijamy jajka na puszystą masę. Mieszamy z jogurtem. Następnie partiami dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia . Przyprawiamy solą i mieszamy na jednolite ciasto.

Ciasto wylewamy na warzywa i rozprowadzamy, by utworzyło równą warstwę. Posypujemy startym serem. Wstawiamy do piekarnika na ok. 30-35 minut , aż zrobi się rumiane.

Wypróbuj też przepisy na kurczaka w śmietanie i placki z cukinii z marchewką .

spaghetti z cukinii
Fot. YouTube/perfekte rezepte

Źródło: YouTube/perfekte rezepte

Dodałem łyżkę produktu do sosu. Kurki nigdy nie smakowały lepiej
Włącz do codziennej diety. Skutecznie ochroni przed kleszczami i komarami
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy