Zetrzyj na tarce, dodaj ser i jajka. Za ten przepis ktoś powinien dostać medal
Ta zapiekanka to totalny hit i strzał w dziesiątkę, jeśli szukasz szybkiego i prostego przepisu na wyśmienity obiad dla całej rodziny. Wystarczy przygotować warzywa, w tym cukinię, dodać ser i jajka, a następnie wstawić do piekarnika. Danie smakuje lepiej, niż pizza!
Zapiekanka warzywna
To nietypowy przepis wśród wszystkich warzywnych zapiekanek . Tę popularną szybką obiadową potrawę przygotowujemy przeważnie w konwencjonalnej warstwowej postaci. Warzywa występują w niej w dużych kawałkach, a za dodatek skrobiowy robią ziemniaki albo makaron.
W tym przepisie jest nieco inaczej. Mięciutkie, duszone warzywa występują w towarzystwie prostego ciasta . Całość plasuje się gdzieś między domową zapiekanką obiadową z piekarnika a uliczną zapiekanką ze składników na kawałku pieczywa.
Zapiekane warzywa julienne
Zdjęcia do tego przepisu pochodzą z kanału Perfekte Rezepte. Autorzy stosują tam w obieraczkę typu julienne, dzięki której z łatwością można przygotować spaghetti z cukinii czy marchewki . Podobne efekty można jednak uzyskać, strugając cukinię zwykłą obieraczką albo krojąc warzywo w słupki.
Składniki
- 2 cukinie
- 3 jajka
- 150 ml jogurtu naturalnego
- 200 g mąki
- 1 czerwona cebula
- 1 marchewka
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 papryki (najlepiej w różnych kolorach)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Sól, pieprz, tymianek
- 150 g startej mozzarelli
Warzywa w cieście
Marchewkę i cukinię kroimy julienne : w cienkie plasterki wzdłuż, a następnie w zapałkę. Cebulę i papryki kroimy w drobne pióra. Cukinię zasypujemy solą i odstawiamy na czas duszenia warzyw.
Na patelnię wrzucamy cebulę. Kiedy zacznie robić się szklista, dodajemy kolejno marchewkę, a po kilku minutach paprykę. Wrzucamy też drobno posiekany czosnek. Dusimy całość, przyprawiając do smaku, aż warzywa będą miękkie.
Cukinię odciskamy dokładnie z wody, którą wypuści pod wpływem posolenia. Przekładamy do suchej miski. Mieszamy z przestudzonymi warzywami z patelni, by razem utworzyły warzywną masę.
Blachę do pieczenia wyłożoną papierem kuchennym albo naczynie żaroodporne wysmarowujemy olejem. Wykładamy warzywa równą warstwą. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni .
W misce rozbijamy jajka na puszystą masę. Mieszamy z jogurtem. Następnie partiami dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia . Przyprawiamy solą i mieszamy na jednolite ciasto.
Ciasto wylewamy na warzywa i rozprowadzamy, by utworzyło równą warstwę. Posypujemy startym serem. Wstawiamy do piekarnika na ok. 30-35 minut , aż zrobi się rumiane.
Wypróbuj też przepisy na kurczaka w śmietanie i placki z cukinii z marchewką .
Źródło: YouTube/perfekte rezepte