Ziemniaki w garnku
KEVMA21, Getty Images

W którym momencie solić ziemniaki do obiadu?

Ziemniaki to jeden z najpopularniejszy dodatków obiadowych dla Polaków. Nie każdy wie jednak, jak je ugotować by zawsze zachwycały smakiem. Odpowiedni moment solenia jest kluczowy dla doskonałego efektu. Koniecznie sprawdź, czy wiesz jak to robić.

Ziemniaki stanowią ogromną część naszej diety - najwięcej Polaków zjada je w trakcie obiadu, jako dodatek do mięsa czy ryby. Najczęściej przyrządza się je w wodzie, ponieważ taka metoda obróbki cieplnej jest najwygodniejsza i stosunkowo szybka.

Jednak rozgotowane albo źle posolone ziemniaki nie są niczym przyjemnym. Jak z każdą kulinarną procedurą, warto prześledzić krok po krok wszelkie tajniki jej przygotowywania. Moment dodania soli do ziemniaków jest niezwykle istotny.

Kiedy solić ziemniaki?

Gdy gotujemy ziemniaki na obiad, warto dodać sól, zanim wrzucimy do garnka bulwy. Sól powinna całkowicie rozpuścić się w już wrzącej wodzie i dopiero wtedy dodajemy ziemniaki. Dzięki temu ziemniaki będą miały czas, by przejść słonym smakiem.

Jeśli dorzucimy sól w połowie gotowania, bądź co gorsza, pod koniec niestety nie uzyskamy odpowiedniego smaku. Równie ważna jest ilość soli, jaką dodamy do wody, dużo z nas ma tendencję do przesady w tej materii.

Dieta odchudzająca Krzysztofa Skiby, kilka prostych zasadDieta odchudzająca Krzysztofa Skiby, kilka prostych zasadCzytaj dalej

Na 3 litry wody powinniśmy używać około 2 łyżeczek soli kuchennej. W takiej ilości wody spokojnie możemy ugotować kilogram ziemniaków. Nie mniej istotny jest garnek, jaki używamy oraz użycie pokrywki.

Garnek na kartofle musi być duży - wiele ziemniaków i sporo wody muszą mieć obszerną przestrzeń. Do garnka konieczna jest pokrywka, ponieważ to dzięki niej ziemniaki ugotują się w krótkim czasie, a przy okazji zatrzymają w sobie znacznie więcej mikroelementów.

Nie tylko ziemniaki

Warto wiedzieć jak solić także inne potrawy, które regularnie jadamy. Rosół oraz wszelkiego rodzaju buliony należy solić po około 2/3 czasu planowanego gotowania. Jeśli bulion gotujemy na przykład 1,5 godziny, to sól wrzucamy po godzinie. Zbyt szybkie posolenie może sprawić, że bulion wyjdzie mętny.

Zupełnie inaczej ma się ta kwestia w przypadku warzyw strączkowych. Groch, fasolę czy soję solimy dopiero na sam koniec gotowania. Jeśli zrobimy to szybciej, to mimo bardzo długiego czasu w garnku, warzywa te mogą pozostać twarde.

Jeśli uwielbiasz ciekawostki oraz poradniki na temat kulinariów, z całą pewnością przypadnie ci do gustu ten artykuł, z którego dowiesz się jak po mistrzowsku ugotować ryż - bez przywierania i przypalonych garnków.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: polki

Zapraszam na nasz Instagram

Następny artykuł