Smakosze.pl Przepisy Tani pomysł na obiad Strzelczyka, czyli ziemniaki zapiekane w sosie pieczarkowo-porowym. Prosty przepis
Screen z filmu pochodzi z kanału Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube

Tani pomysł na obiad Strzelczyka, czyli ziemniaki zapiekane w sosie pieczarkowo-porowym. Prosty przepis

1 sierpnia 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Zapiekanka ziemniaczana z aromatycznym sosem z pieczarek, pora i świeżego tymianku to rewelacyjny pomysł na tani obiad, który zachwyci każdego smakosza. Zapiekanka jest bardzo sycącą i niezwykle aromatyczna, koniecznie musisz jej spróbować.

Zapiekanki z kilku składników biją rekordy popularności, nic dziwnego, takie danie przygotujemy małym nakładem pracy i za niewielkie pieniądze. Jednym z ciekawszych propozycji obiadowych z piekarnika, jest zapiekanka ziemniaczana przepisu Tomasza Strzelczyka.

Tomasz Strzelczyk na swoim kanale na YouTube dzieli się z fanami świetnymi przepisami. Niedawno pokazał, jak przygotować wyśmienitą zapiekankę ziemniaczaną polaną aromatycznym sosem z pieczarek, pora i świeżego tymianku.

W sosie nie mogło oczywiście zabraknąć mleka, śmietany i gałki muszkatołowej, która rewelacyjnie wzmacnia smak wszystkich składników. Zapiekankę ziemniaczaną przygotujesz w dosłownie kilka minut, po godzinie pieczenia będzie gotowa do jedzenia.

Zapiekanka ziemniaczana, czyli tani pomysł na obiad Tomasza Strzelczyka

Składniki na 4-5 porcji:

  • 1 kg młodych ziemniaków

  • cebula

  • 300 g pieczarek

  • 2 duże ząbki czosnku

  • por

  • szklanka śmietany 18%

  • szklanka mleka

  • kilka gałązek świeżego tymianku

  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej

  • 2 łyżki mąki

  • sól, pieprz do smaku

  • łyżka masła

Jak zrobić zapiekankę ziemniaczaną przepisu Tomasza Strzelczyka?

Na maśle zeszklij posiekaną cebulę i czosnek, następnie dodaj pokrojone pieczarki, sól, pieprz i smaż kilka minut na wolnym ogniu, wsyp mąkę, posiekany tymianek i przesmaż. Na patelnię wlej mleko i śmietanę.

Całość gotuj na wolnym ogniu, delikatnie mieszając, aż sos zacznie gęstnieć, dopraw gałką muszkatołową. Gdy sos będzie gęsty, dodaj posiekany por i gotuj jeszcze kilka minut, dopraw do smaku solą i pieprzem.

Ziemniaki obierz, pokrój w cienkie plastry i poukładaj pionowo w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem, oliwą lub olejem. Na górę wlej przygotowaną potrawkę z pieczarek i pora. Zapiekankę wstaw do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika, piecz około godzinę .

Pomysł na równie tani, smaczny i prosty obiad? Przygotuj zapiekankę makaronową z cukinią i zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym , palce lizać.

Świeży tymianek do zapiekanki ziemnaczanej
canva/HandmadePictures

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy