Tani pomysł na obiad Strzelczyka, czyli ziemniaki zapiekane w sosie pieczarkowo-porowym. Prosty przepis
Zapiekanka ziemniaczana z aromatycznym sosem z pieczarek, pora i świeżego tymianku to rewelacyjny pomysł na tani obiad, który zachwyci każdego smakosza. Zapiekanka jest bardzo sycącą i niezwykle aromatyczna, koniecznie musisz jej spróbować.
Zapiekanki z kilku składników biją rekordy popularności, nic dziwnego, takie danie przygotujemy małym nakładem pracy i za niewielkie pieniądze. Jednym z ciekawszych propozycji obiadowych z piekarnika, jest zapiekanka ziemniaczana przepisu Tomasza Strzelczyka.
Tomasz Strzelczyk na swoim kanale na YouTube dzieli się z fanami świetnymi przepisami. Niedawno pokazał, jak przygotować wyśmienitą zapiekankę ziemniaczaną polaną aromatycznym sosem z pieczarek, pora i świeżego tymianku.
W sosie nie mogło oczywiście zabraknąć mleka, śmietany i gałki muszkatołowej, która rewelacyjnie wzmacnia smak wszystkich składników. Zapiekankę ziemniaczaną przygotujesz w dosłownie kilka minut, po godzinie pieczenia będzie gotowa do jedzenia.
Zapiekanka ziemniaczana, czyli tani pomysł na obiad Tomasza Strzelczyka
Składniki na 4-5 porcji:
-
1 kg młodych ziemniaków
-
cebula
-
300 g pieczarek
-
2 duże ząbki czosnku
-
por
-
szklanka śmietany 18%
-
szklanka mleka
-
kilka gałązek świeżego tymianku
-
pół łyżeczki gałki muszkatołowej
-
2 łyżki mąki
-
sól, pieprz do smaku
-
łyżka masła
Jak zrobić zapiekankę ziemniaczaną przepisu Tomasza Strzelczyka?
Na maśle zeszklij posiekaną cebulę i czosnek, następnie dodaj pokrojone pieczarki, sól, pieprz i smaż kilka minut na wolnym ogniu, wsyp mąkę, posiekany tymianek i przesmaż. Na patelnię wlej mleko i śmietanę.
Całość gotuj na wolnym ogniu, delikatnie mieszając, aż sos zacznie gęstnieć, dopraw gałką muszkatołową. Gdy sos będzie gęsty, dodaj posiekany por i gotuj jeszcze kilka minut, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Ziemniaki obierz, pokrój w cienkie plastry i poukładaj pionowo w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem, oliwą lub olejem. Na górę wlej przygotowaną potrawkę z pieczarek i pora. Zapiekankę wstaw do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika, piecz około godzinę .
Pomysł na równie tani, smaczny i prosty obiad? Przygotuj zapiekankę makaronową z cukinią i zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym , palce lizać.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Czym można zastąpić cukier w kuchni? 1 zamiennik jest szczególnie ukochany przez Polaków
-
Praktyczne zastosowania skórki z banana. Więcej jej nie wyrzucisz
-
Najprostszy i najszybszy patent na faszerowane pieczarki. Najlepsza przekąska na każdą okazję
Źródło: Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube