Zrób przed wyrabianiem ciasta na pierogi. Za każdym razem będzie delikatne i elastyczne
Wszyscy wiemy, że sekretem doskonałych pierogów jest ciasto. Musi być delikatne, cienkie i elastyczne. Wtedy będzie idealnie komponować się z przygotowanym farszem, a pierogi będą dosłownie rozpływać się w ustach. Niestety wystarczy jeden błąd, by ciasto stało się twarde.
Pierogi wyjdą doskonałe, jeżeli zrobisz tę czynność
Pierogi to znane na całym świecie polskie danie, które uwielbia każdy. Nadający całości smaku farsz w połączeniu z rozpływającym się w ustach ciastem, to znak firmowy pierogów. A właśnie, jeżeli o ciasto na pierogi chodzi. Czasami wychodzi zbyt twarde i mało elastyczne, a wszystkiemu winien jest brak jednej czynności.
Chodzi o przesianie mąki. Czynność, choć banalna jest przez wiele kucharek i kucharzy pomijana, a to od niej zależy najwięcej. Dzięki niej ciasto wychodzi delikatne i bardzo elastyczne. W dalszej części tekstu dowiesz się, jak przygotować elastyczne ciasto na pierogi.
Jaka mąka na ciasto na pierogi?
Zanim dowiesz się, jak zrobić ciasto na pierogi, musisz dowiedzieć się także, jakiej mąki użyć. Jest to istotna kwestia, bo od użytej mąki zależy, czy ciasto na pierogi będzie idealne. Tą najlepszą jest mąka typu 450, ale eksperci dopuszczają także możliwość użycia typu 480. Użycie tej mąki sprawi, że ciasto będzie idealnie puszyste i delikatne. Oprócz niej potrzebne są także inne składniki. Utrzymując ich odpowiednie proporcje, stworzysz idealny składnik pierogów. Niezbędne składniki umieściliśmy na liście poniżej.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej typu 450
- 280 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka oleju
Jak zrobić elastyczne ciasto na pierogi?
Przygotowanie ciasta rozpocznij od przesiania mąki do miski. Do mniejszego naczynia wlej wodę oraz olej i wsyp sól. Połącz składniki w jednolitą mieszaninę, a następnie przelej ją do miski z mąką.
Za pomocą szpatułki lub łyżki wymieszaj składniki. Gdy się połączą, przełóż je na stolnice i przez około 15 minut wyrabiaj ciasto. To idealne powinno być miękkie i elastyczne. Dopiero wtedy możesz podzielić je na części, rozwałkować i wykroić z niego okręgi na pierogi.