Smakosze.pl Przepisy Zrób to z owocami, a dżem z aronii nie będzie cierpki. W mig pozbędziesz się goryczki
canva/bubutu-

Zrób to z owocami, a dżem z aronii nie będzie cierpki. W mig pozbędziesz się goryczki

20 sierpnia 2023

Dżem z aronii wyszedł wam goryczkowy? Następnym razem skorzystajcie z prostej sztuczki, która sprawi, że będzie o niebo smaczniejszy. Wcale nie chodzi o wsypywanie dużej ilości cukru. Zebrane owoce wystarczy zamrozić. Efekty przyjemnie was zaskoczą.

Mrożenie pozbawi aronię goryczy

Choć cukier jest w stanie maskować gorycz produktów, jego nadmiar nie służy zdrowiu. Przygotowanie dżemu z aronii poddanej wcześniej mrożeniu pozwoli nam użyć go zdecydowanie mniej.

Na każdy kilogram owocu do słodkich przetworów potrzebować będziemy 750 g cukru. Jeśli lubimy bardziej wytrawne wyroby, użyjmy 500 g. Dżem z aronii posłuży nam wtedy za sos do mięs. Jak przygotować smakołyk? Zerknijcie na instrukcję dostępną pod zdjęciem.

Dżem z aronii nie musi mieć goryczki.jpg
canva/Mykola Lunov
Przenigdy nie susz tych grzybów. Będą szkodliwe dla zdrowia

Jak zrobić dżem z aronii? Najpierw zamroźcie owoce

Wyjęte z zamrażarki owoce przenosimy do lodówki. Gdy się rozmrożą — co potrwa kilka godzin — odlewamy uwolnioną wodę, a połowę porcji wkładamy do garnka. Miażdżymy, a następnie wsypujemy cukier.

Gotujemy na niewielkim ogniu, usuwając szumy z powierzchni. Do powstałego syropu wrzucamy pozostałą aronię i ponownie zagotowujemy. Zestawiamy garnek na kilka minut, po czym przystępujemy do gotowania z mieszaniem.

Prowadzimy je na niewielkim ogniu, co jakiś czas wstrząsając garnkiem i na minutę zdejmując przyrządzany dżem z aronii. Szkliste owoce będą wskazówka do zakończenia gotowania. Wyrób od razu zamykamy w oczyszczonych słoikach. Pasteryzujemy na sucho lub na mokro według instrukcji .

Do czego pasuje dżem z aronii?

Jak już wspominaliśmy, wytrawna wersja jest dobrym dodatkiem do mięs i wędlin. Słodka ma jeszcze więcej zastosowań. Podkreśli smak ciast — takich jak np. biszkopt z kremem — owsianek czy naleśników. Wybór jest spory.

Na naszej stronie znajdziecie przepisy z wykorzystaniem innych letnich owoców. Oprócz dżemu z aronii polecamy recepturę na dodatek z czarnej porzeczki . Spróbujcie też znakomitego dżemu z cukinii cytryn .

Aronie można też suszyć.jpg
canva/marekuliasz
Ten przepis na kapustę dała mi znajoma kucharka. Sekret jej smaku tkwi w 1 dodatku, nie warto go pomijać
To mój ulubiony sposób na śniadanie z jajek. Wystarczą 3 składniki i kilka minut, jajecznica się chowa
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy