Smakosze.pl Przepisy Zrobiłem na próbę sernik anielski od Heni. W życiu lepszego nie jadłem
Fot. YouTube/Henia Foks

Zrobiłem na próbę sernik anielski od Heni. W życiu lepszego nie jadłem

19 października 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Kucharka i autora przepisów kulinarnych – Henia Foks – znowu zaskoczyła. Podzieliła się z Internautami przepisem na genialny sernik anielski. Ciasto zachwyca nie tylko smakiem i delikatną konsystencją, ale też fantastycznym wyglądem. Przygotuj je na deser sposobem kucharki, a na pewno zachwyci twoich domowników.

Wyborny sernik od znanej kucharki

Henia Foks jest blogerką, która swoimi sprawdzonymi przepisami dzieli się na YouTubie, ale i w swoich dwóch książkach kucharskich. Wśród jej sposobów na smakowite dania i przysmaki, znaleźliśmy niedawno opublikowany przepis na sernik anielski. Ciasto nieco różni się od tego w tradycyjnej wersji i właśnie dlatego jest aż tak dobre.

Ważne jest to, że ten sernik przygotujesz jeszcze łatwiej i szybciej. Wystarczy, że będziesz trzymać się przepisu, który poznasz w dalszej części artykułu. Dlatego czytaj dalej, a poznasz nie tylko dokładną instrukcję przygotowania, ale też niezbędne składniki.

ser.jpg
Fot. YouTube/Henia Foks
Żadna moczona w mleku bułka. Do mielonych lepiej dodać ten przysmak

Ciasto z prostych składników

Sernik anielski od słynnej autorki przepisów składa się dosłownie z kilku produktów. Kluczowym składnikiem jest oczywiście ser, ale to nie dzięki niemu ciasto ma tak lekką konsystencję. Okazuje się, że kucharka przyrządza ten sernik z bezą i to właśnie przez to ciasto zawdzięcza swoją nazwę, a także zyskuje lekkość i delikatność. Niezbędne produkty wraz z dokładnymi proporcjami poznasz, sprawdzając umieszczoną poniżej listę. Trzymaj się wytycznych, a sernik wyjdzie doskonały.

Składniki:

  • 1 ½ szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki oleju
  • 2 szklanki cukru (może być mniej wedle uznania)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 jajek
  • 1 kg twarogu (może być z wiaderka)
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 1 opakowanie budyniu
  • 5 białek
  • szczypta cukru

Przepis na sernik anielski

Do miski wsyp mąkę, szczyptę soli, proszek do pieczenia i pół szklanki cukru. Wbij jedno jajko oraz wlej olej. Składniki dokładnie wymieszaj, a następnie zagnieć na jednolite ciasto. Formę wyłóż papierem do pieczenia, a na jej spodzie ułóż ciasto.

Twaróg zmiel trzy razy i umieść w drugiej misce. Wbij do niej cztery jajka i dodaj jogurt, szklankę cukru i wsyp budyń. Za pomocą miksera wymieszaj składniki na jednolitą masę serową. Wyłóż ją na ciasto i równomiernie rozprowadź.

Do miski wlej pięć białek i ubij je mikserem. Partiami wsypuj pół szklanki cukru. Składniki połącz w jednolitą masę na bezę. Rozłóż ją na powierzchni. Sernik piecz w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku przez godzinę. Po upieczeniu pozostaw ciasto do wystudzenia w uchylonym piekarniku. Kiedy ostygnie, krój na kawałki i podawaj na deser. Smak gwarantowany.

beza na serniku.jpg
Fot. YouTube/Henia Foks
Strzelczyk wziął pierś z indyka i przygotował proste nadzienie. Wyszło cudo
Ostatni dzień promocji. Produkty do pieczenia w Lidlu za grosze
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy