Zrobiłem na próbę sernik anielski od Heni. W życiu lepszego nie jadłem
Kucharka i autora przepisów kulinarnych – Henia Foks – znowu zaskoczyła. Podzieliła się z Internautami przepisem na genialny sernik anielski. Ciasto zachwyca nie tylko smakiem i delikatną konsystencją, ale też fantastycznym wyglądem. Przygotuj je na deser sposobem kucharki, a na pewno zachwyci twoich domowników.
Wyborny sernik od znanej kucharki
Henia Foks jest blogerką, która swoimi sprawdzonymi przepisami dzieli się na YouTubie, ale i w swoich dwóch książkach kucharskich. Wśród jej sposobów na smakowite dania i przysmaki, znaleźliśmy niedawno opublikowany przepis na sernik anielski. Ciasto nieco różni się od tego w tradycyjnej wersji i właśnie dlatego jest aż tak dobre.
Ważne jest to, że ten sernik przygotujesz jeszcze łatwiej i szybciej. Wystarczy, że będziesz trzymać się przepisu, który poznasz w dalszej części artykułu. Dlatego czytaj dalej, a poznasz nie tylko dokładną instrukcję przygotowania, ale też niezbędne składniki.
Ciasto z prostych składników
Sernik anielski od słynnej autorki przepisów składa się dosłownie z kilku produktów. Kluczowym składnikiem jest oczywiście ser, ale to nie dzięki niemu ciasto ma tak lekką konsystencję. Okazuje się, że kucharka przyrządza ten sernik z bezą i to właśnie przez to ciasto zawdzięcza swoją nazwę, a także zyskuje lekkość i delikatność. Niezbędne produkty wraz z dokładnymi proporcjami poznasz, sprawdzając umieszczoną poniżej listę. Trzymaj się wytycznych, a sernik wyjdzie doskonały.
Składniki:
- 1 ½ szklanki mąki pszennej
- ½ szklanki oleju
- 2 szklanki cukru (może być mniej wedle uznania)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 jajek
- 1 kg twarogu (może być z wiaderka)
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 1 opakowanie budyniu
- 5 białek
- szczypta cukru
Przepis na sernik anielski
Do miski wsyp mąkę, szczyptę soli, proszek do pieczenia i pół szklanki cukru. Wbij jedno jajko oraz wlej olej. Składniki dokładnie wymieszaj, a następnie zagnieć na jednolite ciasto. Formę wyłóż papierem do pieczenia, a na jej spodzie ułóż ciasto.
Twaróg zmiel trzy razy i umieść w drugiej misce. Wbij do niej cztery jajka i dodaj jogurt, szklankę cukru i wsyp budyń. Za pomocą miksera wymieszaj składniki na jednolitą masę serową. Wyłóż ją na ciasto i równomiernie rozprowadź.
Do miski wlej pięć białek i ubij je mikserem. Partiami wsypuj pół szklanki cukru. Składniki połącz w jednolitą masę na bezę. Rozłóż ją na powierzchni. Sernik piecz w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku przez godzinę. Po upieczeniu pozostaw ciasto do wystudzenia w uchylonym piekarniku. Kiedy ostygnie, krój na kawałki i podawaj na deser. Smak gwarantowany.