Smakosze.pl Przepisy Zwykła jajecznica może się schować. Turecki patent jest idealny na śniadanie, obiad i kolację
Materiał YouTube z kanału Doruk Tonak

Zwykła jajecznica może się schować. Turecki patent jest idealny na śniadanie, obiad i kolację

28 lipca 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Zapomnij o klasycznej jajecznicy. Poniższy przepis jest od niej 100 razy lepszy. Wypróbuj jajecznicę po turecku z dodatkiem chrupiących warzyw. Jej przyrządzenie jest banalnie proste i bardzo szybkie.

Jajecznica po turecku to śniadaniowy hit

Jajka to idealny produkt na śniadanie. Dzięki nim na długie godziny pozostajemy syci. Można podawać je na rozmaite sposoby. Naszym zdaniem najlepszy z nich to jajecznica po turecku.

Jajecznica po turecku na pierwszy rzut okaz nie różni się wiele od tej, którą znamy w Polsce. Zwraca w niej jednak uwagę ogromna zawartość warzyw. Ponadto jajka są duszone z dodatkami, a nie smażone przy otwartej patelni. Dzięki temu potrawa wręcz rozpływa się w ustach.

Zawsze chowałam czosnek lodówki. Gdy moja mama to zobaczyła, złapała się za głowę. Od razu mnie oświeciła

Tego potrzebujesz do zrobienia jajecznicy po turecku

Składniki na 1 porcję:

  • 2 jajka
  • 1 pomidor
  • ½ papryki czerwonej
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka masła
  • sól i pieprz do smaku

Jajecznica po turecku krok po kroku

Przygotuj warzywa do jajecznicy po turecku . Cebulę obierz i drobno posiekaj. Pomidory oraz paprykę umyj i pokrój w kostkę .

Na patelni rozgrzej 1 łyżkę masła . Na tłuszczu zeszklij cebulę. Następnie dodaj do niej paprykę, a kiedy nieco zmięknie, także pomidory. Warzywa rozgnieć za pomocą tłuczka do ziemniaków, dopraw do smaku solą i pieprzem .

Do podsmażonych warzyw wbij jajka i rozkłóć je za pomocą drewnianej łyżki . Jajecznicę po turecku przykryj i duś przez ok. 2 minut . Następnie wyłącz palnik i odczekaj jeszcze 1 minutę . Po upływie tego czasu pyszne śniadanie gotowe jest do podania . Ten patent na jajecznicę prosto z restauracji powala na kolana . Eleganckie śniadanie z dodatkiem jajek zachwyca nie tylko smakiem, ale i wyglądem .

menemen.png
Canva / oyaboya
Ten owoc doskonale zmiękczy mięso. Pieczyste czy gulasz będą się wprost rozpływać w ustach
Podeszła do kasy samoobsługowej w Biedronce. Tych zakupów nie zapomni do końca życia
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy