Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Niezwykłe właściwości i receptura soku z selera
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 24.08.2021 02:00

Niezwykłe właściwości i receptura soku z selera

Sok z selera
Canva / 5second

Bez wątpienia sok warzywny jest zdrową propozycją kulinarną, którą warto dodać do swojego codziennego jadłospisu. Na szczególną uwagę zasługuje dodatek w postaci selera naciowego. Okazuje się, że niepozorna roślina skrywa w sobie wiele cennych witamin i minerałów.

Sok z selera naciowego zyskuje coraz większą popularność. Wszystko za sprawą zawartych w nich składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Specjał przygotujesz bez problemów w domowym zaciszu.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Jakie sekrety skrywa sok z selera naciowego?

Z całą pewnością sok z selera naciowego większości smakoszy kojarzy się ze zdrowym dodatkiem jedzeniowym. W istocie niepozorny napitek dostarcza licznych witamin i minerałów. Co znajdziemy w soku z selera?

  • witamina C

  • witamina B1

  • witamina B2

  • witamina B3

  • witamina B4

  • witamina B5

  • witamina A

  • witamina E

  • witamina K

  • potas

  • fosfor

  • magnez

  • wapń

  • sód

  • żelazo

  • błonnik

Trzeba przyznać, że już sama lista składników odżywczych robi ogromne wrażenie. Sok z selera naciowego wspomaga odchudzanie oraz działa przeciwzapalnie. Napój zapewnia także uczucie sytości. Oprócz tego sok ma niski indeks glikemiczny i obniża poziom złego cholesterolu.

Jak przygotować sok z selera naciowego?

Domowy sok z selera naciowego jest bardzo prosty w przygotowaniu. Wystarczy zblendować odpowiednie składniki. Potrzebne nam będzie 6 łodyg selera i 2 jabłka. Oczywiście na początku musimy je dokładnie umyć.

Seler pozbawiamy końcówek i kroimy na niewielkie kawałki. Z kolei jabłka obieramy i wycinamy z nich gniazda nasienne. Oba składniki umieszczamy w blenderze z niewielkim dodatkiem wody.

Gotowy sok przecedzamy przez sitko. Rzecz jasna specjał możemy także przygotować w sokowirówce. Najlepiej pić świeżo przyrządzony napój. Warto pamiętać, że możemy go wzbogacić również o marchewki, gruszki, cytrynę oraz ananasa.

Godne uwagi są również inne soki domowej roboty. Jakiś czas temu przedstawialiśmy przepis na specjał z jeżyn. Niedawno prezentowaliśmy także recepturę na sok z kiszonych buraków.

Sok z selera naciowego
Sok z selera naciowego

Canva / 5second

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Zapraszamy na nasz Instagram