Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Dieta > Kupuję botwinkę już teraz i przygotowuję na zimę. Na odporność i redukcję wagi jest niezastąpiona
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 28.05.2024 10:19

Kupuję botwinkę już teraz i przygotowuję na zimę. Na odporność i redukcję wagi jest niezastąpiona

botwinka
Fot. MARCIN SMULCZYNSKI/East News

Z botwinki, czyli z młodych buraków i ich liści najczęściej robimy wiosenną zupę. Jednak ja przyrządzam te młode warzywa zupełnie inaczej. Dzięki temu poprawiają odporność i pomagają zrzucić zbędne kilogramy. Koniecznie wypróbuj.

Botwinka pełna smaku i witamin

Młode buraki z liśćmi, czyli tak lubiana botwinka, wyróżnia się orzeźwiającym, świeżym smakiem i delikatnością. To wiosenne warzywo pełne jest witamin: A, K, C i B. Zawiera też magnez, potas, żelazo i sód. Botwinka ma korzystny wpływ na nasze zdrowie. 

Warto ukisić botwinkę i podkręcić jeszcze bardziej jej wartości odżywcze i zdrowotne. Skorzysta na tym nasz układ trawienny, sercowo-naczyniowy i odporność. Kiszona botwinka będzie idealnym warzywem dla osób, które dbają o dietę i chcą zrzucić zbędne kilogramy. 

botwinka
Fot. Canva/pixelshot
Przepis na ten chleb dostałem od znajomej. Pozostaje świeży na długi czas, 1 składnik zadziwia

Ukiś botwinkę i zadbaj o zdrowie

Kiszona botwinka to dopiero samo zdrowie! Jej wartości odżywcze są dużo większe niż surowego młodego warzywa. Ta smaczna i zdrowa kiszonka jest naturalnym probiotykiem. Jedzenie kiszonej botwinki wspomaga układ trawienny, reguluje pracę jelit i zwiększa wchłanianie wartości odżywczych. 

Warto sięgać po tę kiszonkę, bo ma ona też korzystny wpływ na nasz układ odpornościowy. Reguluje poziom cholesterolu, cukru we krwi i korzystanie wpływa na układ sercowo-naczyniowy. Spowalnia też procesy starzenia się organizmu i pomaga zgubić zbędne kilogramy. Botwinka jest niskokaloryczna, można jeść ją bez ograniczeń, a  tym samym dostarczać wartościowych składników odżywczych

Jedz kiszoną botwinkę i chudnij

Kiszona botwinka dostarcza nam dużej porcji błonnika. Pomaga on kontrolować apetyt i daje uczucie sytości. Wspomaga też pracę jelit, zapobiega zaparciom i pomaga w usuwaniu toksyn z organizmu. Kiszona botwinka pomoże też ustabilizować poziom cukru we krwi. To może zapobiegać napadom głodu i pomoże utrzymać poziom energii na tym samym poziomie.

Jedzenie tej kiszonki pomaga utrzymać zdrowe jelita, co jest kluczowe dla naszego metabolizmu. Efektem jest szybsze spalanie kalorii i tłuszczów. Szybciej też oczyszczamy organizm, a nasze samopoczucie też na tym zyskuje. Warto włączyć ją do naszej diety. Pisaliśmy o tym, jak zrobić tiramisu truskawkowe. Informowaliśmy też o tym, czy kolor kubka ma wpływ na smak kawy. 

botwinka
Fot. Canva/alisafarov

Źródło: fit.poradnikzdrowie.pl