Sole Meunière - pyszne danie kuchni francuskiej
pixabay.com
Sole Meunière - składniki
do podania: cytryna,
2 średnie filety z soli,
ok. 80 g masła,
ok. 80 ml mleka,
sól i pieprz do smaku,
ok. 50 g mąki pszennej,
1 łyżka natki pietruszki, posiekana.
undefined
Przygotowanie - Sole Meunière
Filety umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Posól i popieprz, odstaw na 5 minut, następnie maczaj w mleku, później w mące.
Na patelni rozgrzej 2/3 podanej ilości masła i smaż filety na średnim ogniu (należy uważać, aby masło się nie paliło) – w zależności od wielkości, będą się smażyły 10-15 minut (po upływie połowy tego czasu, delikatnie przy pomocy szerokiej łopatki rybę przewróć na drugą stronę).
Zdejmij rybę na talerz, posyp natką, w garnuszku rozpuść pozostałe masło, a kiedy będzie złocisto-orzechowe polej nim rybę na talerzu.
Podawaj z połówkami cytryny.
undefined
Tagi:
Powiązane
Pokrój pieczarki, podsmaż i zalej jajkami. Szkoda, że wcześniej nie znałem tego przepisu
Wszyscy szaleją za mizerią a ja wolę ten przepis. Nie ma bardziej wiosennej surówki do obiadu
Mielone i schabowe mogą się schować. Moje kotlety siekane z piekarnika smakują 100 razy lepiej
Dodaję do mleka paprykę w proszku. Niebywałe, jaki przysmak z tego wychodzi
Łączę 2 składniki i po chwili mam pyszne śniadanie. Sekret tkwi w odpowiednich proporcjach
Dasz radę rozpoznać wszystkie owoce ze zdjęć? Rosną w polskich ogrodach
Najnowsze
Wymieszaj 2 składniki, posmaruj nimi schab i usmaż. Kotlety nigdy nie były tak dobre
Kładę ugotowany makaron i wlewam ten sos. Taki obiad nigdy mi się nie znudzi
Zetrzyj na tarce i dodaj do mięsa. Jak dla mnie nie ma lepszego farszu na pierogi
Żadne mleko i woda. Ciasto na pierogi jest najbardziej puszyste, gdy wlewam do niego ten składnik
Kroję, zawijam w papier i wkładam do piekarnika. Prosto obiad, a smakuje nieziemsko
Ta surówka z młodej kapusty jest hitem w miom domu. Rodzina mówi, że smakuje lepiej, niż w restauracji
Do placków ziemniaczanych dodaję te 2 składniki. Żadne inne nie mogą się z nimi równać
Zetrzyj na tarce i wrzuć do masy na mielone. Kotlety będą bardziej soczyste i pełne smaku
Natnij kajzerki, wypchaj dodatkami i zapiecz. Idealne na śniadanie lub kolację
Polecane
Od lat nie kupuję przyprawy do rosołu w sklepie. Ta z przepisu słynnego kucharza bije je na głowę
Ułóż mięso mielone na blasze i ugnieć szklanką. Przy tym kotlety mogą się schować
Najlepszą pomidorówkę zrobisz w 10 minut. Jest tak dobra, że mogłabym ją jeść non stop
Nacieram plastry karkówki przyprawami i układam na ziemniakach. Wychodzi lepiej niż z grilla
Henia łączy ciasto francuskie i truskawki. Wychodzi z tego deser marzeń
Przepis na ten chleb dostałem od znajomej. Pozostaje świeży na długi czas, 1 składnik zadziwia
Co roku w maju dodaję go do mielonych. Najlepszy jest prosto z ogródka
Taką sałatkę podam na Dzień Matki. Nie uwierzysz, z czego jest dekoracja
Weź ciasto francuskie i zgnieć je praską do ziemniaków. Ktoś za ten patent powinien dostać medal
Popularne
Chłodnik jak u babci na kefirze. Prosta zupa idealna na upał
Wydał 1,50 zł na los w Mini Lotto i zgarnął fortunę. Będzie się musiał jednak podzielić
Papier do pieczenia nie tylko do ciast. Wykorzystasz go w łazience
Moja mama robi najlepszy biszkopt z truskawkami. Przepis to łatwizna
550, 750 czy 1050? Ta mąka jest najzdrowsza, a wielu Polaków jej unika
Lidl szaleje z ofertą, klienci będą zachwyceni. Zacznie się lada chwila
Drożdże do picia - na co pomagają? Czy można pić te same drożdże, z których robimy ciasto drożdżowe?
Zrób mamie wyjątkowy kubek. Niedużo pracy, a prezent jedyny w swoim rodzaju
Ma cenne właściwości, ale nie jest dla każdego. Kto powinien unikać sera żółtego?