Weź ciasto francuskie i zgnieć je praską do ziemniaków. Ktoś za ten patent powinien dostać medal
Poznaj przepis na niezwykłe danie, które może być szybkim obiadem lub przekąską na przyjęciu ze znajomymi. Przygotujesz je błyskawicznie, dzięki prostym składnikom. Ten patent jest wart ryzyka, bo smak przebija wszystko. Koniecznie czytaj dalej, bo to przekąska na każdą okazję.
Ciasto francuskie jak zawsze do wszystkiego
Ciasto francuskie to ulubiony produkt niemal każdego domorosłego kucharza. Szczególnie dlatego, że można zrobić z niego niemalże wszystko. Zarówno desery, jak i przekąski czy dania obiadowe, które uwielbiają wszyscy smakosze. Na przykład to danie, które opisaliśmy niedawno.
Tym razem dowiesz się, jak zrobić fantastyczną potrawę, które może być obiadem, ciepłą przekąską lub pyszną kolacją. Jeden patent sprawi, że nigdy nie przyrządziłaś tak niezwykłego posiłku. Poznaj wszystkie potrzebne składniki, które umieszczono na liście poniżej, a następnie poznaj dokładną instrukcję.
Zamiast sypać cukrem, podaję truskawki w ten sposób. Domownicy nie chcą już jeść żadnych innychCiasto francuskie to podstawa
Jak już wiesz, najważniejszym składnikiem jest ciasto francuskie. Nie musisz przygotowywać je sama, wystarczy kupić gotowe w rolce. Nie będzie ono jednak smakować bez pozostałych produktów.
Wszystkie są tanie i na tyle popularne, że większość z nich możesz mieć w swojej lodówce. Sprawdź poniższą listę i zobacz, czego ci brakuje. Pamiętaj, aby nie pomijać żadnego składnika. Przekonaj się także, czy każdy powinien jeść ciasto drożdżowe. Zdjęcia pochodzą z kanału Smaczny.tv, który znajduje się na YouTubie.
Składniki:
- 1 rolka ciasta francuskiego
- 50 g majonezu
- 150 g żółtego sera w plastrach
- 150 g ulubionej szynki w plastrach
- 5 jajek
- szczypior
- koperek
Przepis na zaskakujące danie
Ciasto francuskie rozwiń. Wierzch posmaruj majonezem. Umyty szczypior oraz koperek drobno posiekaj i posyp tymi składnikami płat.
Na cieście ułóż plastry żółtego sera, a na nim plastry szynki. Cztery jajka ugotuj na twardo. Następnie pokrój je w drobną kostkę. Jajka rozsyp na plastrach szynki i równomiernie je rozprowadź.
Całość zawiń od strony dłuższego boku w rulon, a następnie złącz końcówki, tworząc okrąg. Za pomocą noża lub nożyczek natnij ciasto od zewnętrznej strony. Stworzysz w ten sposób coś na kształt wianka. Każdy z powstałych segmentów delikatnie okręć, aby farsz skierowany był delikatnie ku górze. Żółtkiem z jednego jajka posmaruj wierzch ciasta.
Następnie za pomocą tłuczka ugnieć delikatnie ciasto od wewnętrznej strony, tak, jak na zdjęciu głównym artykułu. Dzięki temu prezentować się będzie jeszcze bardziej elegancko. Danie piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 25 minut. Podawaj je ze swoim ulubionym sosem i częstuj rodzinę. Sprawdź doskonały przepis na truskawki oraz zobacz, co dodać do placków ziemniaczanych.