Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ułóż mięso mielone na blasze i ugnieć szklanką. Przy tym kotlety mogą się schować
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 30.05.2024 09:06

Ułóż mięso mielone na blasze i ugnieć szklanką. Przy tym kotlety mogą się schować

ugniatanie mięsa mielonego
fot. youtube.com/webspoonpl

Ten przepis z pewnością spodoba się tym, którzy jednocześnie cenią sobie nasze kulinarne tradycje i szukają czegoś innego. Cebula, pieczarki, śmietana i stopiony ser odnajdują się w tych kotletach mielonych w zupełnie nowy sposób.

Gniazdka z mielonego mięsa

Takie gniazdka to przegląd polskich smaków obiadowych. Znalazło się miejsce i na pieczarki, i cebulę, i mięso mielone – jedno z ulubionych w naszej kuchni. Jednak przyrządzamy je w zupełnie nietypowy sposób: poprzez zapieczenie w piekarniku, z warzywno-serowym farszem.

Te kotleciki z pewnością zrobią furorę wśród uczestników obiadu. Dzięki temu, że są pieczone, a nie smażone, są nieco lżejsze. Można też dość swobodnie modyfikować przepis, dzięki czemu z większą łatwością trafimy w gusta biesiadników.

ser na kotlety
fot. youtube.com/webspoonpl
Najlepszą pomidorówkę zrobisz w 10 minut. Jest tak dobra, że mogłabym ją jeść non stop

Mięso mielone, pieczarki i ser

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Webspoon PL. Użyte jest tam mięso wołowe. Można jednak użyć dowolnego mielonego mięsa według uznania.

Składniki

  • 800 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego lub wołowego
  • 300 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 g śmietany
  • 150 g startego sera, najlepiej gruyère
  • 1 mały pęczek pietruszki
  • Sól, pieprz, majeranek, kmin rzymski

Pieczone kotlety mielone z serowym farszem

Niezbyt dużą cebulę blendujemy lub miksujemy na rzadkie puree. Pozostałą cebulę siekamy. Posiekaną podduszamy na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu. Kiedy będzie robiła się szklista, dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki lub półplasterki, jeśli grzybki są duże. Przyprawiamy solą i pieprzem i dusimy, aż będą miękkie.

Mięso mielone wykładamy do miski. Dodajemy sypkie przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek i cebulowe puree. Wyrabiamy na jednolitą masę.

Z mięsa formujemy kulki. Kładziemy je obok siebie, zostawiając dość duże przerwy, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą kulkę rozpłaszczamy dłonią, a potem rozgniatamy szklanką tak, by powstały placki z płaskim zagłębieniem w środku.

Ser ścieramy na tarce o drobnych okach. Do każdej mięsnej „miseczki” nakładamy po szczypcie tartego sera. Na wierzch układamy duszoną cebulę z pieczarkami. Na wierzch nakładamy po łyżce śmietany i jeszcze po jednej szczypcie sera.

Kotlety mielone przystrajamy posiekaną pietruszką. Mięso pieczemy przez ok. 35 minut w temperaturze 180 stopni.

Wypróbuj też przepisy na pyszną fasolkę szparagową z czosnkiem i udka kruczaka marynowane w cebuli.

kotlety mielone z farszem
fot. youtube.com/webspoonpl