Wielkanocna sałatka teściowej. Raz spróbujesz i już zawsze będziesz ją robił
Wielkanocna sałatka teściowej to pomysł na niecodzienną, oryginalną sałatkę, która oczaruje swoim wyglądem i smakiem wszystkich gości. Sałatka warstwowa na cieście z cukinii i szpinaku, przełożona serkiem kanapkowym i sosem chrzanowym smakuje wyśmienicie. Poznaj przepis na wielkanocną sałatkę teściowej.
Sałatka teściowej to niezwykła sałatka przygotowana na delikatnym podpieku z liści szpinaku, cukinii, czosnku i mąki. Delikatne, aromatyczne ciasto dobrze łączy się ze wszystkimi składnikami, a sama sałatka wygląda bardzo zjawiskowo.
Sałatka z szynką drobiową, serem, kukurydzą, zielonym ogórkiem i selerem konserwowym smakuje fenomenalnie. Jest lekka, świeża i pyszna, a szpinakowe ciasto wygląda jak zielona trawa, czym dodatkowo podkreśla wiosenny, świąteczny akcent.
Jeśli szukasz pomysłu na danie wielkanocne- tu poznasz przepis na żurek w chlebie od Ani Stamlach.
Przepis na wielkanocną sałatkę teściowej
Składniki na ciasto (blacha 24x 24 cm):
50 g mąki pszennej
3 ząbki czosnku
3 jajka M
50 ml oliwy z oliwek
pół łyżeczki soli
pieprz
pół łyżeczki proszku do pieczenia
150 g szpinaku baby
mała cukinia
Składniki na sałatkę:
puszka kukurydzy
5 jajek ugotowanych na twardo
200 g szynki drobiowej
150 g żółtego sera w kostce
ogórek zielony
seler konserwowy
4 łyżki majonezu
łyżeczka chrzanu
serek kanapkowy śmietanowy z ziołami
Jak zrobić sałatkę wielkanocną teściowej?
Zrób ciasto: oddziel białka od żółtek. Żółtka przełóż do miski, dodaj szpinak, pokrojoną drobno cukinię, oliwę, posiekany czosnek, sól, pieprz i zblenduj na gładką masę. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, dodaj do masy, wymieszaj łyżką. Z białek ubij pianę na sztywno, dodaj do reszty składników, ponownie wymieszaj.
Ciasto przełóż na blachę z papierem do pieczenia, wstaw do nagrzanego do 170 stopni C piekarnika, piecz 30 minut, następnie ostudź. Przygotuj składniki na sałatkę: szynkę pokrój w plastry, zetrzyj ser żółty, pokrój jajka na twardo, ogórka, majonez wymieszaj z chrzanem, odsącz kukurydzę z zalewy.
Źródło zdjęcia: canva/gabrielasauciuc Ciasto wysmaruj serkiem kanapkowym, ułóż szynkę, część kukurydzy, seler. Całość posmaruj sosem majonezowo- chrzanowym. Na górę wyłóż pokrojone jajka, resztę szynki, kukurydzy, całość oprósz serem żółtym i wstaw do lodówki na kilka godzin, żeby sałatka dobrze się schłodziła, smacznego.