Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Z młodej kapusty zrobisz obłędny bigos. Jak dla mnie nie ma lepszego smaku wiosny
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 28.05.2024 18:59

Z młodej kapusty zrobisz obłędny bigos. Jak dla mnie nie ma lepszego smaku wiosny

bigos z młodej kapusty
fot. youtube.com/kuchniapysznosci

Oto niezwykle prosty przepis na bigos z młodej kapusty. Ma zupełnie inny charakter niż ten, który jadamy zimą. A przy tym jest lekkim, wiosennym daniem, doskonałym w słoneczne dni.

Bigos z młodej kapusty

Oto przepis na niezwykle proste i szybkie danie – ekspresowe dzięki młodej kapuście, która znacznie szybciej niż dojrzała gotuje się do miękkości. Bigos gotowy jest praktycznie w pół godziny – wystarczy posiekać kilka składników, przysmażyć kiełbasę i gotowe.

Jest jeszcze jeden powód, dla którego to danie można określić jako letnie. Nadaje się ono świetnie do zapakowania w słoik. Oznacza to nie tylko to, że za cenę jednej sesji w kuchni mamy obiad na dwa, a nawet więcej dni. Jest też świetny na wszelkiego rodzaju wyprawy, byle tylko było jak go odgrzać. Kempingi, działki i wszelkiego rodzaju pensjonaty z kuchnią wprost proszą się o tego typu dania.

smażenie kiełbasy
fot. youtube.com/kuchniapysznosci
Weź udka kurczaka, pokrój cebulę i zawiń w folię. Za ten obiad ktoś powinien dostać medal

Duszona młoda kapusta

Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Kuchnia Pyszności. Podany tam przepis jest bardzo ostrożnie przyprawiony. Pamiętajmy, że dania jednogarnkowe, takie jak bigos, lubią rozmaite przyprawy.

Składniki

  • 1 główka młodej kapusty
  • 600 g kiełbasy
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1 pęczek koperku
  • 30 g masła
  • 1 łyżka mąki
  • Ziele angielskie, liście laurowe, ziarnisty pieprz
  • Przyprawy: sól i np. papryka słodka i wędzona, odrobina kminu rzymskiego lub kminku

Prosty młody bigos

Cebulę kroimy drobniutko, a kiełbasę w nie za dużą kostkę. Z góry przygotowujemy też pozostałe składniki: marchew ścieramy na tarce, koperek siekamy, a kapustę szatkujemy, wycinając głąb.

Kiełbasę przysmażamy na patelni, a kiedy wytopi się z niej tłuszcz. Kiedy cebulka będzie zeszklona, zawartość patelni przekładamy do garnka. Dodajemy partiami kapustę, mieszając po każdej garści. Kiedy cała kapusta będzie podduszona, dodajemy marchewkę i dusimy pod przykryciem przez ok. 15 minut. 

Po upływie tego czasu dodajemy startą marchewkę, mieszamy i dusimy jeszcze przez 10 minut. Pod sam koniec dodajemy jeszcze posiekany koperek.

Przygotowujemy zasmażkę: na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę, ciągle mieszając, aż połączą się w rumianą masę. Dodajemy ją do garnka z bigosem i jeszcze raz mieszamy. Pozwalamy bigosowi jeszcze chwilę odpocząć pod przykryciem. Teraz jest gotowy do podania lub nałożenia w słoiki.

Wypróbuj też przepisy na ciasto na pierogi z maślanką i botwinkę przygotowaną na zimę.

duszenie kapusty
fot. youtube.com/kuchniapysznosci