Z młodej kapusty zrobisz obłędny bigos. Jak dla mnie nie ma lepszego smaku wiosny
![bigos z młodej kapusty](https://images.iberion.media/images/1920/bigos1_b96bea0115.jpg)
Oto niezwykle prosty przepis na bigos z młodej kapusty. Ma zupełnie inny charakter niż ten, który jadamy zimą. A przy tym jest lekkim, wiosennym daniem, doskonałym w słoneczne dni.
Bigos z młodej kapusty
Oto przepis na niezwykle proste i szybkie danie – ekspresowe dzięki młodej kapuście, która znacznie szybciej niż dojrzała gotuje się do miękkości. Bigos gotowy jest praktycznie w pół godziny – wystarczy posiekać kilka składników, przysmażyć kiełbasę i gotowe.
Jest jeszcze jeden powód, dla którego to danie można określić jako letnie. Nadaje się ono świetnie do zapakowania w słoik. Oznacza to nie tylko to, że za cenę jednej sesji w kuchni mamy obiad na dwa, a nawet więcej dni. Jest też świetny na wszelkiego rodzaju wyprawy, byle tylko było jak go odgrzać. Kempingi, działki i wszelkiego rodzaju pensjonaty z kuchnią wprost proszą się o tego typu dania.
![smażenie kiełbasy](https://images.iberion.media/images/origin/bigos2_370b8cc555.jpg)
Duszona młoda kapusta
Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Kuchnia Pyszności. Podany tam przepis jest bardzo ostrożnie przyprawiony. Pamiętajmy, że dania jednogarnkowe, takie jak bigos, lubią rozmaite przyprawy.
Składniki
- 1 główka młodej kapusty
- 600 g kiełbasy
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 1 pęczek koperku
- 30 g masła
- 1 łyżka mąki
- Ziele angielskie, liście laurowe, ziarnisty pieprz
- Przyprawy: sól i np. papryka słodka i wędzona, odrobina kminu rzymskiego lub kminku
Prosty młody bigos
Cebulę kroimy drobniutko, a kiełbasę w nie za dużą kostkę. Z góry przygotowujemy też pozostałe składniki: marchew ścieramy na tarce, koperek siekamy, a kapustę szatkujemy, wycinając głąb.
Kiełbasę przysmażamy na patelni, a kiedy wytopi się z niej tłuszcz. Kiedy cebulka będzie zeszklona, zawartość patelni przekładamy do garnka. Dodajemy partiami kapustę, mieszając po każdej garści. Kiedy cała kapusta będzie podduszona, dodajemy marchewkę i dusimy pod przykryciem przez ok. 15 minut.
Po upływie tego czasu dodajemy startą marchewkę, mieszamy i dusimy jeszcze przez 10 minut. Pod sam koniec dodajemy jeszcze posiekany koperek.
Przygotowujemy zasmażkę: na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę, ciągle mieszając, aż połączą się w rumianą masę. Dodajemy ją do garnka z bigosem i jeszcze raz mieszamy. Pozwalamy bigosowi jeszcze chwilę odpocząć pod przykryciem. Teraz jest gotowy do podania lub nałożenia w słoiki.
Wypróbuj też przepisy na ciasto na pierogi z maślanką i botwinkę przygotowaną na zimę.
![duszenie kapusty](https://images.iberion.media/images/origin/bigos3_f4bd7b0b2b.jpg)
![zapiekanka](https://images.iberion.media/images/origin/zapiekanka_75f5219f67.jpg)
![kluski drożdżowe](https://images.iberion.media/images/origin/kluski_drozdzowe_21c61fad7b.jpg)
![surówka](https://images.iberion.media/images/origin/surowka_1c262bb888.jpg)
![kotlety gyros](https://images.iberion.media/images/origin/kotlety_gyros_de33fa9c93.jpg)
![sałatka](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_7dfb73937d.jpg)
![owoce](https://images.iberion.media/images/origin/owoce_1f4bc766ea.jpg)
![strzelczyk pokazuje rybę](https://images.iberion.media/images/origin/strzelczyk1_4ecbaf2107.jpg)
![zawijanie różyczek](https://images.iberion.media/images/origin/rozyczki1_f23753719b.jpg)
![zupa z wiśni](https://images.iberion.media/images/origin/zupa_z_wisni_05a8654931.jpg)
![mięso mielone do pieczenia](https://images.iberion.media/images/origin/mielone1_9f41834d5a.jpg)
![sałatka szwedzka](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_szwedzka_254e20716b.jpg)
![pierogi](https://images.iberion.media/images/origin/pierogi_838153949b.jpg)
![faszerowane papryki](https://images.iberion.media/images/origin/faszerowane_papryki_20f3c1c9b1.jpg)
![klopsiki](https://images.iberion.media/images/origin/klopsiki_d726dea3f5.jpg)
![ser i ciasto francuskie](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_8dad522eae.jpg)
![zupa gołąbkowa](https://images.iberion.media/images/origin/zupa1_b7050f8029.jpg)
![domowe paszteciki](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja_c84b4f95fa.jpg)
![fasolka konserwowa w słoikach](https://images.iberion.media/images/origin/fasolka_56ba37eef3.jpg)
![sałatka](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_8d9ebde672.jpg)
![rolada truskawkowa](https://images.iberion.media/images/origin/deser_z_truskawek_e8b2b1135e.jpg)
![kolacja](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja_6b0be2229c.jpg)
![sernik na zimno](https://images.iberion.media/images/origin/sernik_na_zimno_38609e143e.jpg)
![dżem z agrestu na kanapkach](https://images.iberion.media/images/origin/dzem_agrest_6cfb11f21c.jpg)
![śniadanie](https://images.iberion.media/images/origin/sniadanie_50e3d96394.jpg)
![szybka sałatka na grilla](https://images.iberion.media/images/origin/szybka_salatka_na_grilla_f1386c8222.jpg)
![pierś z kurczaka w sosie](https://images.iberion.media/images/origin/sos_kurczak_8876d9d30c.jpg)
![ciasto drożdżowe z serem](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_drozdzowe_z_serem_1cd66f24fc.jpg)
![Gnojówka z pokrzywy](https://images.iberion.media/images/origin/Gnojowka_z_pokrzywy_350edc3df7.jpg)
![wisząca babka](https://images.iberion.media/images/origin/wiszaca_babka_85d138b55e.jpg)
![ogórki gruntowe](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_gruntowe_a818a8421a.jpg)
![ciasto drożdżowe z rabarbarem](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_drozdzowe_z_rabarbarem_24a5090247.jpg)
![ślimaczki z ciasta francuskiego](https://images.iberion.media/images/origin/slimaczki_z_ciasta_francuskiego_e033fcfa3f.png)
![placki ziemniaczane](https://images.iberion.media/images/origin/placki_ziemniaczane_6c1b5d4c53.png)
![Ogórki małosolne](https://images.iberion.media/images/origin/Ogorki_12_7531fc78ba.jpg)
![Ogórki](https://images.iberion.media/images/origin/Ogorki_3d4645b6f6.jpg)