Aga kupiła doskonały składnik na pierogi w Biedronce. Ciasto wyszło jej mega miękkie, zdradziła przepis
Pierogi potrafią zachwycić smakiem. Do ich przygotowania wybierzcie mąkę pszenną z młyna Szymanowskiego, a ciasto będzie przyjemnie lekkie i elastyczne. Kupicie ją w każdej Biedronce. Warto spróbować - tak dobrego rarytasu dawno nie jedliście.
Pierogi z serowo-ziemniaczanym farszem będą smaczne, jeśli nadzienie zamkniemy w delikatnym i rozpływającym się w ustach cieście. Wykorzystując do jego przygotowania mąkę pszenną typu 480, uzyskamy najlepsze rezultaty. Skusicie się?
Przepis na znakomite pierogi ruskie
Składniki na ciasto pierogowe:
-
5 szklanek mąki pszennej
-
2 szklanki gorącej wody
-
3 łyżki oleju rzepakowego
-
1 łyżeczka soli
Składniki na farsz:
-
1 300 g ziemniaków
-
300 g cebuli
-
2 kostki chudego twarogu
-
6 łyżek oleju rzepakowego
-
1 płaska łyżeczka pieprzu czarnego
-
szczypta soli do smaku
Przygotowanie pierogów ruskich:
Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy sól i mieszamy. Następnie wlewamy wodę, jednocześnie sprawnie mieszając ją z mąką przy pomocy drewnianej łyżki. Dłonią wyrabiamy ciasto. Pod koniec dodajemy do niego olej rzepakowy.
Miskę z ciastem przykrywamy i odstawiamy je na chwilę, by masa odpoczęła. Po około 10 minutach dzielimy ją na trzy części. Każdą z nich rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy lub kuchennym blacie i przy pomocy szklanki wykrawamy okręgi.
Każdy z nich wypełniamy farszem przyrządzonym według poniższej instrukcji i starannie sklejamy. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie przez 5 minut od wypłynięcia na powierzchnie płynu. Podajemy z ulubioną okrasą . Smacznego.
Przygotowanie farszu do pierogów:
Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Studzimy i rozdrabniamy przy pomocy praski. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
Podsmażamy ją na dobrze rozgrzanym oleju. Oba warzywa łączymy z rozdrobnionym przy pomocy widelca twarogiem , a całość doprawiamy solą oraz pieprzem.
Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na smakowite pierogi. W tym artykule zdradzamy jak zrobić je z jagodami . Zachęcamy również do wypróbowania ciasta pierogowego przyrządzanego z dodatkiem soku z buraków .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Zupa ogórkowa bez śmietany. Lepsza nawet niż u Magdy Gessler
-
Smakowite kotlety ziemniaczane w sosie pieczarkowym. Prosty sposób na tani i pyszny obiad
-
Najbogatszy sos do mięsa z niczego. Zrobisz go z najprostszych i najtańszych składników
Źródło: swojskiejedzonko72