Smakosze.pl Przepisy Aksamitna jajecznica na parze. Pyszne i zdrowe śniadanie bez kropli tłuszczu
canva/ Rades6

Aksamitna jajecznica na parze. Pyszne i zdrowe śniadanie bez kropli tłuszczu

26 czerwca 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Jajecznica na parze jest doskonałą alternatywą dla jajek smażonych na maśle, śmietanie, czy majonezie. Jest równie smaczna, a o wiele lżejsza, ponieważ pozbawiona tłuszczu. Jak przygotować aksamitną jajecznicę na parze?

Jajecznica na parze jest rewelacyjnym śniadaniem, nie jest ciężka, nie zawiera zbędnego tłuszczu. Do tak przygotowanej jajecznicy możemy podać również świeże pomidory lub awokado, a całe danie oprószyć posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki.

Do przygotowania jajecznicy na parze, oprósz składników, potrzebujemy miski z grubego szkła i garnka z wodą. Jajka wystarczy gotować w kąpieli wodnej w taki sam sposób, jak rozpuszczamy tabliczkę czekolady do deserów.

Kaloryczność jajecznicy zależy od ilości wykorzystanego tłuszczu i dodatków. Jajecznica na parze z dwóch jajek to 130 kcal. Dla porównania taka sama porcja jajek smażona na maśle z boczkiem ma już około 250- 300 kcal, w zależności od tego, czy boczek był chudy, czy tłusty.

Przepis na jajecznicę na parze

Składniki na 2 porcje:

  • 4-6 jajek

  • sól, pieprz

  • łyżka mleka

Jak zrobić jajecznicę na parze?

Oddziel żółtka od białek. Biała wlej do szklanej miseczki, wymieszaj z mlekiem i solą. Miskę włóż do niewielkiego garnka z gotującą się wodą i gotuj, aż zaczną się ścinać.

Do miseczki wlej żółtka i mieszaj do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Jajecznicę na parze dopraw do smaku solą i pieprzem i podaj, smacznego.

Na lekkie i pożywne śniadanie doskonale sprawdzi się również jajko zapiekane w awokado , jest przepyszne i doda energii na wiele godzin. Czy wiesz, że jajecznicę możesz również przygotować bez ani jednego jajka? Tu poznasz przepis na tofucznicę, czyli wegańską wersję klasycznego śniadania.

Jajecznica na parze
canva/Tatiana Volgutova

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: mojegotowanie.pl

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy