Smakosze.pl Przepisy Babcia dodaje do sałatki jarzynowej. Zapomniane warzywo podkręca smak
Fot. Shutter/Konektus Photo

Babcia dodaje do sałatki jarzynowej. Zapomniane warzywo podkręca smak

3 listopada 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Kultowa sałatka jarzynowa jest znana każdemu. Czy wiesz, że można nieco ulepszyć jej smak? Z tym dodatkiem jest jeszcze lepsza i zachwyci każdego. O tym, jak ją przygotować, dowiesz się z przepisu z tego artykułu. Będziesz żałować, że nie wpadłaś na to wcześniej.

Sałatka jarzynowa, czyli ulubione danie Polaków

Sałatka jarzynowa to już klasyka polskiej kuchni. Kochają ją wszyscy, więc nikogo nie powinno dziwić, że pojawia się nie tylko na świątecznym stole, ale też na imprezach z bliskimi. Za każdym razem smakuje tak samo dobrze i wydawać by się mogło, że nie można tego zmienić.

Przepis , który poznasz za chwilę, kwestionuje tradycyjny sposób na tę sałatkę. Jak się okazuje, można przygotować ją z zupełnie innym składnikiem, który nada całości zupełnie innego smaku. Czytaj dalej, a poznasz nowatorski składnik oraz dokładny przepis. Koniecznie musisz wypróbować sałatkę w odświeżonej wersji, bo rodzina będzie zachwycona.

kalarepa.jpg
Fot. Canva/Nungning20
Kładę na kotletach i zapiekam. Moje dzieci wsuwają po 2 dokładki

Jak sałatka jarzynowa, to tylko z tym składnikiem

Sałatka jarzynowa od zawsze składa się z warzyw, więc nie inaczej jest i w tym wypadku. To, co wyróżnia tę z przepisu to kalarepa. Choć to warzywo jest nieco zapomniane i pomijane, doskonale podkręca smak sałatki.

Danie z kalarepą, na które przepis poznasz za chwilę, będzie doskonałe w smaku, jeżeli przygotujesz je ze składników z listy poniżej. Pamiętaj, tylko aby żadnego produktu nie pomijać, a sałatka jarzynowa wyjdzie idealna.

Składniki:

  • 900 g ziemniaków
  • 350 g ogórków konserwowych
  • 300 g marchewki
  • 300 g kalarepy
  • 240 g groszku konserwowego
  • 5 ugotowanych na twardo jajek
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka musztardy stołowej
  • pieprz
  • sól

Sałatka jarzynowa z kalarepą - przepis

Ziemniaki, kalarepę oraz marchew obierz i dokładnie umyj. Następnie przełóż do garnka, zalej wodą, wsyp sól i ugotuj. Gdy warzywa zmiękną, odcedź je i pozostaw do wystygnięcia. Pokrój je w małą kostkę i wsyp do miski.

Dodaj odcedzony groszek konserwowy oraz pokrojone w kostkę ogórki konserwowe. Jajka pokrój i przełóż do miski. Do składników w misce przełóż musztardę oraz majonez. Całość dopraw solą oraz pieprzem. Składniki dokładnie wymieszaj i sałatka jarzynowa gotowa. Pamiętaj, aby przed podaniem ja schłodzić, a będzie smakowała jeszcze lepiej.

sała tka.jpg
Fot. Canva/wideonet
Ten słodki chleb mógłbym jeść codziennie. Z dżemem smakuje jak marzenie
Strzelczyk przygotował najdziwniejszy grzyb, jaki widziałeś. Zrobił z niego coś cudownego
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy