Beata Sadowska dodaje do zupy dyniowej wyjątkową przyprawę. Wystarczy kilka listków, aromat powala
Beata Sadowska podzieliła się swoim niezwykłym przepisem na zupę dyniową. Dzięki dodatkowi aromatycznej szałwii, nieco mdła z natury dynia zyskuje zupełnie inny wymiar smaku, podkręcony dodatkowo rozmarynem. Koniecznie spróbuj tej typowo jesiennej potrawy.
Dynia jest wyjątkowo zdrowym warzywem. Dzięki bogactwu witaminy C, wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego. Zupę dyniową warto zatem włączyć na stałe do jadłospisu w okresie jesienno-zimowym.
Zupa dyniowa jest nie tylko zdrowa, ale też smaczna i pożywna. Szałwia, rozmaryn oraz ostra papryczka podkręcają także jej właściwości rozgrzewające. Zupa dyniowa według przepisu Beaty Sadowskiej, której zdjęcie zamieszczone powyżej pochodzi z profilu beata_sadowska_official na Instagramie, to prawdziwy kulinarny przebój.
Przepis na zupę dyniową według Beaty Sadowskiej
Składniki:
-
1 dynia o wadze ok. 2 kg
-
olej sezamowy/oliwa
-
8 listków świeżej szałwii (można użyć też szałwii suszonej)
-
2 marchewki
-
2 kawałki selera naciowego
-
czosnek
-
1 cebula
-
1/2-1 papryczka chili
-
2 gałązki rozmarynu
-
sól/sos sojowy
-
pieprz
-
2 l bulionu warzywnego
Beata Sadowska przyrządza zupę dyniową w ten sposób
Liście szałwii do zupy dyniowej podsmaż na rozgrzanej oliwie do momentu, aż będą ciemnie i nieco stwardnieją . Przełóż je na osobny talerzyk tak, aby na patelni pozostało jak najwięcej zaromatyzowanego tłuszczu . Odsączonych liści szałwii możesz użyć do udekorowania talerza .
Przygotuj warzywa na zupę dyniową . Obierz cebulę czosnek, marchew i seler, papryczkę chili oczyść z nasion. Beata Sadowska proponuje krojenie wszystkich warzyw w kostkę , poza marchewką, którą dodaje do dania w plasterkach.
Na aromatycznej szałwiowej oliwie podsmaż cebulę . Następnie dodaj czosnek i chili, bo chwili zaś resztę warzyw . Dopraw warzywa na zupę dyniową solą i pieprzem, dołóż gałązki rozmarynu. Duś przez ok. 10 minut .
Dynię obierz, usuń pestki, a następnie pokrój w kostkę . Przełóż warzywo do dużego garnka i dodaj do niego podsmażoną zawartość patelni . Zalej całość 2 litrami bulionu (Beata Sadowska używa bulionu warzywnego), doprowadź do wrzenia a następnie zmniejsz ogień i gotuj zupę dyniową przez ok. 30 minut .
Gotową zupę dyniową według przepisu Beaty Sadowskiej zmiksuj na gładki krem . Podawaj z grzankami z kozim serem lub solo. Zupę dyniową udekoruj listkami szałwii . Zupa dyniowa równie obłędnie smakuje na słodko . Zupa z pieczonej dyni to istna rozkosz na talerzu .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: fakt